Het zijn drukke tijden voor aardbeientelers Richard en Annet Kalter. Zij focussen in deze periode van het jaar op het samenstellen en versturen van kerstpakketten. Niet alleen zijn de pakketten inmiddels uitgegroeid tot een belangrijke inkomstenbron, ook hebben deze een toegevoegde waarde voor het bedrijf. De kerstpakketten zorgen namelijk voor een meer gelijkmatige arbeidsfilm én vormen een belangrijk uithangbord voor het aardbeienbedrijf.

Richard en Annet Kalter in IJsselmuiden startten een jaar of tien geleden met het samenstellen van kerstpakketten. Het begon heel kleinschalig, met een leuk ingepakt potje aardbeienjam en een fles wijn. Inmiddels gaan in de decembermaand duizenden kerstpakketten de deur uit. “Hierin zitten geen verse aardbeien; dat is gewoonweg geen doen. Er zitten wel diverse producten in gemaakt van onze eigen aardbeien: spa, likeur, thee, prosecco, et cetera”, zegt Annet Kalter. “Dit vullen we aan met andere ambachtelijke etenswaren en dranken, maar ook met sfeer- en decoratie-artikelen. Hierbij gaan we vooral voor kwaliteit. En dat verwachten mensen ook wanneer ze kerstpakketten bestellen bij een boerderijwinkel.”

Stap extra zetten

Zo’n tachtig procent van de pakketten is bestemd voor medewerkers van bedrijven en overheidsinstellingen, twintig procent wordt verkocht aan particulieren. “Mensen kunnen in onze winkel en op onze website voorbeeldpakketten bestellen, maar ook een pakket naar wens samenstellen. We proberen altijd een stap extra te zetten, er iets feestelijks van te maken. Gewoon wat producten in een doos, dat zul je bij ons niet tegenkomen. En daarmee maken we nu net het verschil. Ook zeggen we nooit ‘nee’; we proberen iedereen te helpen. Zelfs al is het de dag voor Kerst. Mede daardoor neemt het aantal pakketten dat we verkopen waarschijnlijk nog ieder jaar toe.”
Kalter benadrukt tegelijkertijd dat het niet vanzelf gaat. “Je moet continu zichtbaar blijven en zorgen dat je boven het maaiveld uitsteekt. Daarom maken we volop reclame, adverteren we via Google en zijn we veelvuldig actief op sociale media.”

Gelijkmatige arbeidsfilm

Volgens Kalter sluiten de kerstpakketten perfect aan bij de overige bedrijfsactiviteiten. Het bedrijf van het echtpaar omvat 1,7 ha aardbeien onder glas, een boerderijwinkel, een zelfpluktuin, een speeltuin, horeca en huisvesting voor seizoenarbeiders.
“In het voorjaar zijn we vooral gefocust op de aardbeienoogst, in de zomer ligt de nadruk op de zelfpluk en de horeca en vanaf september starten we met de voorbereidingen voor de kerstpakketten. Dan is het ook wat rustiger in de kas. Medewerkers die normaal gesproken aardbeien oogsten, helpen dan bij het maken van pakketten. En Richard, die ook altijd bezig is op het bedrijf, is verantwoordelijk voor de logistiek rondom de kerstpakketten. Op die manier zorgt deze activiteit voor een meer gelijkmatige arbeidsfilm.”
Daarnaast creëren de pakketten extra PR voor het bedrijf. In ieder pakket zitten namelijk producten van het aardbeienbedrijf, ook wordt standaard een bedrijfsfolder bijgevoegd. “We zien regelmatig dat mensen die zo’n pakket hebben ontvangen het jaar erna komen voor de zelfpluk. Of eens een bezoek brengen aan de winkel. In die zin is de verkoop van kerstpakketten ook een vorm van acquisitie, plaatst deze activiteit ons bedrijf extra in de schijnwerpers. Het werkt twee kanten op.”

Waardering tonen

Zoals het er nu uitziet, lijkt 2021 een goed ‘kerstpakkettenjaar’ te worden. “Vorig jaar waren bedrijven en consumenten nog wat afwachtend, door corona. Maar nu het economisch toch goed blijft gaan, is men minder terughoudend. In september hadden we de eerste bestellingen al binnen en het loopt goed door. Werkgevers vinden het ook belangrijk om in deze tijd hun waardering te tonen richting hun medewerkers. Het is mooi om daar een steentje aan bij te mogen dragen en hier met ons allen de schouders onder te kunnen zetten.”

Tekst: Ank van Lier