Het op de toekomst gerichte doel ‘future of fresh’ van de Staay Food Group bestaat uit een meer vraaggestuurde teelt, minder risico en minder verspilling. Maar de aangekondigde commerciële vertical farm zal voorlopig niet worden gerealiseerd. Stijgende kosten en het ontbreken van committment van een afnemer zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. “Het consortium bestaat nog, maar in slapende vorm”, meldt een woordvoerder.

De eerste plannen van de groothandel in verse groenten en fruit en kant-en-klaarmaaltijden dateren van 2016. Toen kondigde Staay Food-directeur Rien Panneman aan in Dronten bij Fresh Care Convenience een grootschalige vertical farm van 2.000 m² vloeroppervlak met 8 of 9 teeltlagen te willen bouwen voor de teelt van bladgewassen. Wat betreft bouw en vergunningen bleek dat lastiger dan gedacht, waarna in 2018 een plan verscheen voor de bouw van een volledig nieuw pand, samen met consortium-partners Signify, Certhon, Rijk Zwaan, Aeres Hogeschool Dronten en een adviesbureau. Door de vertraging steeg de begroting echter van 8 naar 10 miljoen euro. EU-subsidie was nodig om het project rond te kunnen rekenen.

Kant-en-klaarmaaltijden

De sla zou worden geoogst voor gebruik in kant-en-klaarmaaltijden, bestemd voor Duitse discountformules. Daar valt slechts 4% van de verse groenten onder convenience, terwijl dat in Nederland al 30% (en groeiende) is. Ondanks deze marktpotentie durfde een afnemer zich blijkbaar niet te verbinden aan het project. Maar daarmee zijn de plannen niet van de baan, zegt marketingmanager Mark Loojenga. “Wij hebben veel waardevolle kennis en inzichten verkregen met betrekking tot nieuwe teelttechnieken. Er wordt onderzocht of een gemeenschappelijke voortzetting van dit veelbelovende project tot de mogelijkheden behoort. Een definitief standpunt is hierover nog niet ingenomen.”
De kosten van de vertical farm hebben de realisatie ervan in de weg gezeten, maar niet onze ambities. Wij geloven in het concept en de levensvatbaarheid ervan voor de toekomst.”

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen