Tomatenkweker Village Farms International richt zich op de grootschalige teelt van cannabis. Health Canada verstrekte onlangs een licentie aan een joint venture van de tomatenteler en Emerald Health Therapeutics. De joint venture heeft toestemming om cannabisplanten te telen op een oppervlakte van maar liefst 335.280 m². Daarmee kunnen de twee samenwerkende partijen volgens voorzichtige schattingen 75.000 kg cannabis per jaar oogsten.

Village Farms en Emerald streven ernaar om met hun joint venture een van de meest consistente en betrouwbare internationale leveranciers te zijn van hoogwaardige cannabisproducten voor groothandels, distributeurs en retailers. Het uiteindelijke doel van de samenwerking is om de totale productiekosten onder $1 per gram te krijgen.

Teelt al begonnen

Het samenwerkingsverband van Village Farms en Emerald kweekt de wietplanten onder de naam Delta 3 in omgebouwde tomatenkassen in Canada. Hier worden de eerste cannabisplanten al geteeld nadat Emerald haar bestaande planten naar de kas verplaatste. Naar verwachting krijgt de joint venture op 1 juli dit jaar de verkooplicentie die nodig is om legaal wiet te verkopen. Dit is dezelfde dag waarop de legalisering van recreatieve wiet gepland staat.

Non-stop productie

Bestuursvoorzitter van Emerald Health Therapeuticsc Avtar Dhillon is optimistisch over de joint venture. “Onze joint venture is uitstekend gepositioneerd om een leidende positie te pakken als leverancier voor de op handen zijnde ‘legal adult-use’ cannabismarkt. Met Emerald’s diepgaande kennis van cannabis, de know-how van Village Farm op het gebied van grootschalige kassenteelt en onze samenwerking met tuinbouwtoppers, high-tech faciliteiten en systeemexperts wereldwijd kunnen we straks non-stop oogsten.”

Voorkeursleverancier

Village Farm-directeur Michael DeGiglio geeft aan dat de joint venture de norm wil gaan bepalen in de Canadese cannabisindustrie. De topman van de tomatenkwekerij steekt de ambitieuze doelstelling van Delta 3 niet onder stoelen of banken: “Het doel is dat Delta 3 de norm bepaalt in de cannabisindustrie van Canada en zichzelf als voorkeursleverancier positioneert voor zowel de korte als de lange termijn.”

Kosten noch moeite

Uit een gezamenlijk persbericht van Village Farm en Emerald blijkt dat Delta 3 kosten noch moeite spaart voor de massaproductie van cannabis. De joint venture rust de wietkas onder andere uit met een ‘babykamer’ van 27.500 m² voor de opkweek van jonge plantjes en werkt daarnaast met volautomatisch klimaatcontrole, voeding voor de plantjes en belichting. De werkzaamheden om de kas van alle technische snufjes te voorzien zijn momenteel nog in volle gang; Delta 3 verwacht dat de kas in 2019 volledig in gebruik genomen kan worden. De joint venture heeft daarnaast nog twee opties voor uitbreiding van de wietkassen: één van 335.000 m² en één van maar liefst 792.000 m².

Bron: Delta 3