De glastuinbouw heeft een maatschappelijke opgave voor vermindering van de CO2-emissie tot uiteindelijk klimaatneutraal. De afgelopen jaren zijn forse stappen gezet, maar er is nog een resterende opgave.

Onderzoekers van Wageningen University & Research denken daarvoor na over waar we staan en wat er nodig is aan onderzoek om volledig klimaatneutraal te kunnen telen. De uitkomst beschrijven we in een visie. Daarbij betrekken we ook de aan energie rakende thema’s gewasbescherming en nutriënten-emissie voor een duurzame en fossielvrije glastuinbouw in 2050. Dat lijkt een verre toekomst en een abstracte bezigheid, maar onderzoek, ontwikkeling en kennisverspreiding kosten tijd.

Resterende energiebehoefte

In het project Kas2050 kijken we ver vooruit, maar ook naar wat we al bereikt hebben. Dan komen er vragen naar boven: Welke energiebron kan in de resterende energiebehoefte voorzien? Kun je zonlicht beter benutten, want op jaarbasis levert de zon voldoende energie voor een kas. Waar komt de CO2 vandaan? Welke rol zal Artificial Intelligence innemen? Wat is de rol van luchtbeweging in het kasklimaat? Welke ontwikkeling zal LED-belichting doormaken. Welke effecten verwachten we voor ziekten en plagen?

Tekst: Arie de Gelder