Volgens snijbloementeler Bert Verduin in Heemskerk en Tom Lefevre van de Tomeco Group in België leidt de hittegolf nog niet tot grote problemen. Zo vroeg mogelijk starten met oogsten en vroeg in de middag stoppen luidt hun devies. En daarna proberen wat verkoeling te vinden. De gewassen hebben het in de kas zwaar maar trekken het nog. Regenwater is er nog voldoende.

Verduin teelt momenteel achillea buiten en amaranthus in de kas. “Voor de groei is dit weer eigenlijk perfect, maar voor de handel is het natuurlijk even minder. De prijzen van mijn bloemen zijn ongeveer hetzelfde als vorig jaar.”
Is dit de warmste zomer tot nu toe? “Wel de langste warme periode. In 1975 – toen we nog groenten teelden – was het ook erg lang warm. We beginnen nu ’s morgens om 6 uur met oogsten, daarna is het bossen in de schuur tot een uur of twaalf. Dan gaat mijn vaste medewerker naar het strand. Ik blijf gewoon doorwerken tot het werk af is.”
Er zit onweer en mogelijk ook hagel in de verwachting. Ben je bang voor gewasschade? “Ik teel ook sneeuwballen in potten onder een schermdoek. Dat trek ik dicht, vooral bij hagel. Vanaf december gaan we die planten weer opstoken.” Hoe koel je zelf het liefste af? “Goed drinken tijdens het werk en ’s avonds nog even met de hond naar het strand.”

Meer neusrot in speciale rassen

Lefevre is verantwoordelijk voor teeltlocatie Hortipower binnen de Tomeco Group (80 ha tomaten, waarvan de helft belicht). “Wij gebruiken schermen en luchtbevochtiging om het klimaat in de kas zo goed mogelijk te sturen. We proberen de RV boven de 50% te houden. De ramen proberen we naar de avond toe wat te knijpen. Daarnaast hebben we net voor de hittegolf ook verschillende afdelingen gekrijt. We waren dus goed voorbereid. Op sommige afdelingen hebben we Redufuse-IR, afhankelijk van gewas en ras/type.”
Momenteel houden de gewassen zich nog vrij goed, zegt de teeltmanager. “Bij speciale rassen zoals Coeur de Boeuf en San Marzano zien we wel wat meer neusrot momenteel. Kun je moeilijk vermijden, ondanks alle maatregelen die we treffen. Met een zomerscherm kunnen we dat in de toekomst wellicht tegengaan, daar zijn we ons nog op aan het oriënteren. Het effect van de hittegolf op de trosaanmaak en vruchtzetting gaan we denk ik pas volgende week zien. In de belichte teelt gaat bij ons de kop eruit, een geluk bij een ongeluk. Onbelicht zullen we kijken hoe het gewas zich ontwikkelt en of er extra actie nodig is.”

Extreme warmte

Hoe houden de mensen zich er onder? “We starten zo vroeg mogelijk en proberen als het enigszins kan vroeg in de middag te stoppen.” Is dit de warmste zomer tot nu toe in uw herinnering? “Dat durf ik niet direct te zeggen. Wat dit jaar betreft: januari en februari waren vrij donker, daarna kregen we een heel mooi voorjaar, met tien weken mooi weer. In juli is het best wel meegevallen qua extreme warmte, behalve een hele warme dag waarbij de nachttemperatuur onder controle bleef. Dus voor deze hittegolf was het klimaat niet extreem; ik vind het op zich nog wel meevallen voor dit seizoen. Wat we nu meemaken in augustus is wel heel heftig.”
Hoe koelt u zelf het liefste af? Lefevre: “Rond een uur of negen lekker in de tuin zitten en genieten van een rustige avond, en proberen goed te slapen natuurlijk.”

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen