Glastuinbouw Nederland pleit voor het legaliseren van medicinale cannabisteelt in Nederland. Dat heeft de ondernemersorganisatie bekendgemaakt in reactie op enkele telers die hiermee aan de slag willen.

Glastuinbouw Nederland voert een aantal argumenten aan om de lobby en legale kennisontwikkeling en -uitwisseling te ondersteunen. Het gebruik van medicinale cannabis wordt in steeds meer landen legaal, omdat het diverse medische klachten kan verminderen of pijnklachten kan verzachten.

Miljarden lonken

De ondernemersorganisatie is van mening dat de teelt van medicinale cannabis moet worden gelegaliseerd, zodat deze op een verantwoorde en duurzame manier in een circulaire kas kan worden geteeld. Duidelijke wetgeving is daarvoor wel een voorwaarde, stelt zij. Tuinders zeggen miljarden extra te kunnen verdienen bij legalisering. Glastuinbouw Nederland begrijpt die wens van sommige ondernemers om naast paprika’s, komkommers en gerbera’s nieuwe producten op de markt te brengen. De organisatie bestrijdt echter het beeld dat het met de tuinbouw zonder cannabisteelt niet goed zou gaan.

‘Canada slecht voorbeeld’

De legale cannabisproductie in Nederland is nu beperkt tot ‘staatswietbedrijf’ Bedrocan in Veendam en Emmeloord, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. Het bedrijf, dat sinds 2003 medicinale cannabis teelt, exporteert ook.
Bedrocan vindt legalisering van cannabis zoals in Canada een slecht idee, blijkt uit een interview met CEO Tjalling Erkelens in het FD op 20 april. “Sinds de legalisering wordt alles de recreatieve markt ingezogen. Kwekers die voorheen medicinale cannabis kweekten, stappen een voor een over op de productie voor recreatief gebruik. Aan dat productieproces kleven natuurlijk minder regels, wat eenvoudiger en goedkoper is. Recreatieve klanten leveren ook simpelweg meer geld op. Zo worden patiënten, de mensen die cannabis het hardst nodig hebben, in de steek gelaten.”
Sinds oktober 2018 is de productie, verkoop en consumptie van cannabis in Canada gelegaliseerd. Burgers mogen thuis tot vier wietplanten telen. Meer dan honderd producenten hebben een vergunning gekregen om cannabis te kweken. Canada is het eerste G7-land dat cannabis volledig legaliseerde, als tweede land in de wereld na Uruguay. In de VS is in 34 staten alleen medicinale cannabis toegestaan, 10 andere staten staan ook recreatief gebruik toe. De totale omzet van legale cannabis in de VS bedroeg vorig jaar 10,8 miljard dollar.

Lobby in Brussel

Op donderdag 11 april organiseerde Lobbygroep Cannabis Europe een bijeenkomst in het Europees parlementsgebouw in Brussel. Diverse partijen uit de medicinale cannabissector waren aanwezig om te debatteren over eerlijke toegang tot medicinale cannabis voor patiënten in Europa. Lobbygroep Cannabis Europe bestaat uit patiëntenorganisaties, medische en wetenschappelijke gemeenschappen, NGO’s en de cannabisindustrie. Hierbij waren ook vertegenwoordigers uit de Nederlandse tuinbouw aanwezig. De lobbygroep pleit onder meer voor eerlijke toegang tot medicinale cannabis van goede kwaliteit in de hele EU, harmonisatie van Europese regelgeving, meer invloed op de gezondheidszorg en een intentieverklaring van de EU om nu echt in actie te komen.

Bron: Glastuinbouw Nederland, FD, Mediwietsite.

Gerelateerd