Zakelijk gezien kijkt de Duitse kuipplantenteler Marc Peters met een goed gevoel terug op 2020. De afzet liep goed. Komend jaar verwacht Peters nog te kunnen profiteren van het ‘corona-effect’. Maar er staan ook uitdagingen op stapel: onder meer de invoering van een CO2- heffing en het feit dat de landbouwregeling hoogstwaarschijnlijk weg valt baren hem grote zorgen.

Bij Gartenbau Marc Peters sloeg de paniek medio maart even toe, toen de coronacrisis uitbrak. Vooral omdat het seizoen op het punt van beginnen stond. “Wij starten meestal in week 13 met afleveren en gaan door tot week 22”, zegt Peters. De teler uit Kranenburg – net over de grens bij Nijmegen – runt een bedrijf van 15,5 hectare, verdeeld over vier locaties. Hier teelt hij een breed assortiment kuipplanten, met een focus op dipladenia, Solanum jasminoides, Solanum rantonnetii en lantana. Deze worden, via bemiddeling van Landgard, geleverd aan discounters, tuincentra en bouwmarkten.
“In eerste instantie werden wel enkele acties van Zwitserse en Oostenrijkse discounters gecanceld, maar deze aantallen konden we makkelijk in Duitsland kwijt. En nadat iedereen de eerste schok te boven was, liep de afzet als een trein. Mensen zaten thuis en investeerden daarom meer in hun tuin. Daar profiteerden wij van: er was meer vraag dan andere jaren en de prijzen waren beter. Hierdoor wisten we in 2020 een omzetstijging van acht procent te realiseren.”

Tekort aan arbeidskrachten

Hoewel zijn bedrijf goed draaide, bracht corona de nodige zorgen met zich mee voor Peters. Vooral wat betreft personeelsvoorziening. “Normaal gesproken hebben wij in het seizoen zo’n tachtig Poolse mensen aan het werk. Door het coronavirus kwamen er dit jaar maar 65. Dat was wel even improviseren. Gelukkig konden we via uitzendbureaus nog wat extra mensen krijgen, ook konden we arbeidskrachten inzetten van collega’s in de omgeving. Op die manier hebben we het uiteindelijk toch gered. Maar de personeelsvoorziening is wel een zorgpunt voor de komende jaren; los van corona wordt het steeds moeilijker om goede mensen te vinden.”
Het voorkomen van besmettingen op de werkvloer was dit jaar eveneens een continu aandachtspunt. “We hanteerden een strikt beleid: gespreide pauzes, geen bezoekers op het bedrijf, alleen mensen laten samenwerken die in één huis wonen, et cetera. Dat heeft zijn vruchten afgeworpen: we hadden godzijdank geen enkele besmetting op ons bedrijf.”

Extra kostenpost

Omdat er het komende half jaar waarschijnlijk nog geen eind komt aan de coronacrisis, verwacht Peters in 2021 goede zaken te kunnen doen. Daarna wordt het lastiger, geeft de teler aan. “De Duitse tuinbouw krijgt behoorlijk wat voor de kiezen. Zo wordt per 1 januari een CO2-heffing ingevoerd op gas en olie en vanaf 2023 op kolen. Dat treft ook ons bedrijf; wij stoken namelijk op gas en kolen. Vanaf volgend jaar gaan we per kuub gas 5 cent extra betalen. Dat kost ons komend jaar 60.000 euro extra en dat wordt ieder jaar meer.”
Groot probleem is volgens Peters dat er nagenoeg geen alternatieve energievoorzieningen zijn. “Je kunt wel een biomassa-installatie neerzetten, maar feit is dat houtstook steeds meer onder druk komt te staan. Daarbij: als iedereen hiermee aan de slag gaat, rijzen de houtprijzen straks de pan uit. Er is gewoonweg geen goed alternatief voor fossiele energiebronnen. Afwachten lijkt nu de beste strategie.”

Gedwongen stoppers

Daar komt bij dat de zogeheten landbouwregeling hoogstwaarschijnlijk vanaf 1 januari 2022 wegvalt. Dit betekent dat Duitse telers de BTW die wordt geheven bij verkoop van hun producten vanaf dat moment moeten afdragen. “Het gaat hierbij om 10,7 procent. Nu mogen Duitse telers dit geld houden, maar dat is straks dus voorbij. Ook dit betekent een forse kostenverhoging. De Duitse tuinbouw gaat het zonder meer heel moeilijk krijgen; veel bedrijven zullen gedwongen moeten stoppen.”
Peters verwacht de extra kosten wel te kunnen opvangen, aangezien zijn bedrijf een bovengemiddelde omvang heeft. “Ons doel is om de komende jaren nog verder door te groeien en wellicht onze locaties te concentreren. Daarnaast zullen we waarschijnlijk gedwongen zijn om de verkoopprijzen te verhogen. Makkelijk wordt het sowieso niet.”

Tekst en beeld: Ank van Lier