Deze week is fase 2 van Smart Grid Westland van start gegaan. Tijdens de 1e fase van het project schreven zich al 25 ondernemers in voor het initiatief van Westland Infra Netbeheer. Met de start van de tweede fase kunnen nog eens 75 telers zich inschrijven. Glastuinbouwondernemers kunnen zich tot en met maandag 19 februari inschrijven voor de tweede fase, de livegang staat gepland op 1 april 2019.

Westland Infra, de initiator achter Smart Grid Westland, zoekt voor de tweede fase glastelers in de netvlakken MS/LS en MS die interesse hebben in deelname aan het model vanaf fase 1. Telers die interesse hebben in deelname kunnen zich vrijblijvend aanmelden.

Selectie deelnemers

Op het moment dat de aanmeldingsperiode is verstreken, verzamelt Westland Infra alle aanmeldingen die voldoen aan de deelnemersvoorwaarden. Als er meer aanmeldingen zijn dan de beschikbare 75 plaatsen, dan maakt de organisatie in het bijzijn van een notaris via trekking een selectie van ondernemers die mee mogen doen. Zowel de geselecteerde inschrijvers als de ondernemers die niet zijn geselecteerd krijgen hierover bericht.

Connectiviteit

Voorwaarde voor de deelnemende ondernemers is dat zij de digitale berichten en signalen kunnen ontvangen waarmee Westland Infra communiceert welke tarieven er gelden. De Autoriteit Consument en Markt gaf de netbeheerder vorig jaar al toestemming om de tarieven voor deelnemers van het project te variëren.

Stoplichtsysteem

Smart Grid Westland werkt via een stoplichtsysteem. Groen licht betekent dat ondernemers tegen een gereduceerd tarief energie kunnen afnemen door zogenaamde vrije ruimte op het net van Westland Infra. Op deze wijze past de netbeheerder op basis van het aanbod haar tarieven aan voor deelnemers van Smart Grid Westland.

Bron: Westland Infra, beeld: Kas als Energiebron