Het bewaken van de productkwaliteit is essentieel om voedselverspilling in de groenten- en fruitketen tegen te gaan. Detailhandelaren eisen producten van hoge kwaliteit en consumenten verwachten producten met een goede smaak en een lange houdbaarheid.

Telers willen producten van hoge kwaliteit produceren zonder dat dit ten koste gaat van het aantal geproduceerde kilo’s. Een van de beschikbare hulpmiddelen is het smaakmodel tomaat dat de smaakbeleving van tomaat kan voorspellen op basis van verschillende instrumentele metingen.

Houdbaarheid en versheid

Een volgende stap wordt gezet in het modelleren van de kwaliteit van tomaat op basis van houdbaarheid en versheid. We gebruiken geavanceerde IoT-sensorsystemen om producten in de toeleveringsketen te monitoren, waaronder NIRscan, microgolfsensoren en beeldvormingstechnieken.
Realtime gegevenstoegang, data-integratie en modelleren maken voorspellingen van productkenmerken op elk moment van hun levensduur mogelijk. Met deze elementen wordt een digitale tweeling voor tomaten gemaakt en voortdurend geactualiseerd. Deze maakt simulatie van toekomstig gedrag in verschillende scenario’s mogelijk en stelt zo ketenactoren in staat op elk moment optimale beslissingen te nemen.

Tekst: Eva Kete