Hoe houd je je hoofd koel tijdens een pandemie? Ik heb half zitten slapen tijdens die les denk ik en probeer er het beste van te maken, maar naast mij zaten een paar staatshoofden die zeker niet opgelet hebben. Dan is de verdeeldheid binnen Europa toch ontzettend ergerlijk.

Ieder land kiest uiteindelijk voor zichzelf en er speelt ongemeen harde politiek en geldbewustzijn doorheen. Nederland blijkt een relativerend baken van pragmatisme te zijn met een relatief milde lockdown. Op dit moment ben ik overtuigd dat dit de beste vorm voor ons land voor de langere termijn is.

Wij leveren internationaal en zijn afhankelijk van de export binnen Europa. Erg vervelend is het daarom dat Nederland zijn gelijk probeerde te halen richting Zuid-Europese landen. Dat kan onze internationale handel en reputatie blijvend schaden. Ook omdat de steun voor de sierteelt nu onderdeel is geworden van een politiek spel. Minister Hoekstra heeft tijdens de les onderhandelen niet goed opgelet denk ik, want degene met macht hoort deze in een faire relatie niet te misbruiken.

Als het om relaties gaat, kan niemand zich in een crisis verstoppen. Ik vind het een groot compliment waard om te zien en te ervaren hoe een groot deel van onze klanten en eindklanten elkaar tot nu toe steunt in deze crisis. Hartverwarmend en hopelijk ook blijvend na de crisis.

Wat ons daarmee leert is dat een crisis ook het beste in mensen naar boven haalt. Omdat wij iedereen het hele jaar door blij willen maken met puur tuingeluk, waren wij al bezig met de Baas Trials (onze proeftuindagen in juni), met als thema ‘Let’s spread garden happiness’. Alles lag al op de plank en iedereen vond dat we juist in deze moeilijke tijd dit ‘tuingeluk’ zouden moeten verspreiden. De positieve energie van onze collega’s heeft geleid tot een succesvolle Facebookactie, wat op haar beurt leidde tot veel vraag naar een webshop. Daarop zijn we www.puurtuingeluk.nl gestart waar we alleen maar mooie planten verkopen waar mensen blij van worden. Zo levert de crisis ons toch nog mooie momenten op.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens