De installatie voor geïnfuseerd water bij tulpenbroeier Wesselman Flowers in Roelofarendsveen heeft niet het gewenste resultaat gebracht. Het systeem dat waterstof en zuurstof infuseert in irrigatiewater zou voor een weerbaarder gewas en zwaardere, langere tulpen moeten zorgen, maar dat ziet het bedrijf in de praktijk niet terug. “Het doet geen kwaad, maar het voegt ook niks toe,” zegt productieleider Stefan Klein.
De beloftes logen er niet om. De innovatieve waterbehandelingstechniek voor circulaire watersystemen zou het microbioom rond het wortelstelsel van de plant versterken en leiden tot sterkere tulpen en minder uitval. Het apparaat injecteert waterstof- en zuurstofmoleculen in het water. Nanodeeltjes voegen nog meer waterstof en zuurstof toe en duwen de moleculen verder het systeem in.
Appels met peren vergelijken
“Het kan best zijn dat het in andere teelten wel werkt, al hebben we daar tot nu toe ook geen overtuigende voorbeelden van gezien. Maar bij tulpen zien we geen effect,” zegt Klein. Daar heeft hij wel een verklaring voor. “Een gewas als tomaat staat lang in de kas. Van stek tot oogst kun je veel sturen met waterbehandeling. Tulpenbollen staan eerst een lange periode buiten en worden dan in de kas in zo’n drie weken tijd in bloei getrokken. De bol heeft al een heel leven achter de rug en heeft zich al ‘gevormd’. In die paar weken in de kas zijn er weinig wonderen meer te verrichten.”
Toch had Klein meer verwacht van de innovatieve installatie. Want de resultaten van de eerste proef waren hoopgevend. “Maar dat is achteraf wel te verklaren. Er zijn toen verschillende bollen gebruikt voor de proef en voor de referentie. De tulpen die behandeld waren met geïnfuseerd water, kwamen er beter uit. Eigenlijk was dat dus appels met peren vergelijken.”
Geen oplossing voor tulp
Proeven met toepassing van het systeem bij tulp zijn uitgevoerd bij Wesselman en bij Vertify. Wesselman was het eerste bedrijf dat het systeem ook daadwerkelijk aankocht. “Toen we dezelfde bollen gingen gebruiken, kwam er geen enkel verschil meer naar voren. Lengte, gewicht, weerbaarheid; het werd niet beter, maar ook niet slechter. Het voegt dus in feite niks toe. Het systeem staat nu ook geregeld uit. Ik durf wel te stellen dat dit systeem voor de tulpenteelt geen oplossing is. Heel jammer, want we hebben er wel een forse investering voor gedaan.”
Blijvend werken aan verbetering
Eerder dit jaar klonk eigenaar Joost Wesselman nog enthousiast over het systeem in Onder Glas. Klein vervolgt: “We gingen toen nog af op de resultaten van de proef, waarbij de tulpen op geïnfuseerd water er beter uit kwamen. Maar sinds we weten dat we toen appels met peren hebben vergeleken, staan we er natuurlijk heel anders in. We zetten nu ook wel onze vraagtekens bij de testresultaten die gepubliceerd zijn. Die herkennen wij niet. We monitoren nog steeds op de effecten, maar die zijn nog altijd nihil. Dat kunnen we − nu het systeem voor het hele areaal draait − alleen nog vaststellen in periodes dat het systeem aan of uit staat.”
Wesselman Flowers blijft zoeken naar mogelijkheden om zwaardere en langere tulpen te maken. “We zoeken het nu vooral in de bollenteelt en de preparatie. In de vorm van bemesting en temperatuurbehandelingen in de cel na het rooien. Wellicht dat daar nog het een ander te verbeteren is.”
Tekst: Astrid Zoumpoulis