Komkommerteler Drenthe Growers uit Erica heeft recent een bladplukrobot in gebruik genomen. Na een inwerkperiode van een paar weken voldoet de machine inmiddels heel goed. De robot verzorgt nu zo’n 80% van het bladplukwerk in de 5,5 ha hogedraadteelt van het Drentse bedrijf. “De investering betaalt zich uit omdat we niet genoeg personeel kunnen vinden om dit werk te doen”, vertelt mede-eigenaar Inge Bergsma-De Vries.
De bladplukrobot Diplo van fabrikant Lenzeel zuigt als een soort stofzuiger het blad binnen een bereik van 50 cm van de planten af, trekt dit naar binnen, versnippert het en blaast het naar de grond terug. Dit jaar heeft de leverancier een serie van tien robots gebouwd, waarvan Drenthe Growers er een heeft aangeschaft.
Bergsma-De Vries: “Het is een investering die nu aantrekkelijk is geworden, omdat personeel schaarser en duurder is. Vorig jaar liepen we ertegenaan dat we aan dit werk soms niet meer toekwamen vanwege een tekort aan mensen. Anders dan het oogstwerk is het bladplukken eerder een sluitpost in de arbeidsfilm als het erg druk is. Maar wanneer je het niet doet kost het wel productie”, geeft de onderneemster aan.
Het betekent niet dat er nu minder personeel nodig is, maar dat ze beter uitkomen met alle werkzaamheden. “Er wordt vaak gepraat over automatisering van het oogstwerk, maar dat is technisch veel moeilijker. Met deze innovatie haal je nu evengoed de druk van de arbeidsbehoefte af.”
Inwerkperiode
De komkommertelers hebben de ontwikkeling van deze robot tijdens de testfase van twee jaar op de voet gevolgd en vonden de tijd rijp om in te stappen. “Alles wat je automatiseert heeft een inwerkperiode nodig. Tot zover zijn we tevreden. In het begin stond de machine soms ’s nachts stil omdat er een buisrailleiding krom lag of een tag niet werkte. Die haperingen zijn nu opgelost”, verklaart Bergsma-De Vries.
De bladplukrobot is een robuuste machine die gestuurd wordt via tags in het betonpad. Voor elk paadje is zo’n tag aangebracht, zodat de robot weet waar hij moet insturen. Het is daarbij belangrijk dat de buisrails goed recht ligt en niet afloopt.
Nu alles goed is ingesteld kan de robot in een week de hele kas van 5,5 ha afwerken. Daarvoor werkt het apparaat 24 uur per dag. “Daarmee is 80 procent gedaan, de rest doen we nog handmatig. Soms moet er nog een stukje nageplukt worden.”
Krachtstroom
De Diplo werkt op krachtstroom omdat een accu de machine − die al fors is − te zwaar zou maken voor de buisrailleidingen. Het apparaat beschikt over een haspel met stroomdraad die zichzelf afwikkelt en weer oprolt. Voorop de robot zit een soort geleider die ervoor zorgt dat de kabel aan één zijde blijft. Via de tags kan de fabrikant invoeren hoe lang het pad is en wat de afstand tussen de plantenrijen is, zodat de robot weet hoe hij moet rijden.
“Deze robot is weer een stap naar een nog modernere glastuinbouw”, vindt Bergsma-De Vries. “Eentonig werk als bladplukken valt grotendeels weg. Anderzijds komt het onderhoud en schoonmaken van de machine erbij als een afwisselende taak voor een van de medewerkers.”
Tekst en beeld: Koen van Wijk