Paprikakwekerij 4Evergreen breidt zijn teeltoppervlakte in Westdorpe (Terneuzen) dit jaar uit met 13,5 hectare. In 2019/2020 bouwt de paprikateler nog eens 13,5 hectare bij, waarmee de totale bedrijfsoppervlakte van 4Evergreen groeit van 28 hectare naar 55 hectare. Voor de uitbreiding van de paprikakwekerij bouwt bouwbedrijf Twins Bouw een nieuwe bedrijfshal van 306 meter lang met een oppervlakte van ongeveer 9000 m2.

4Evergreen wil de daken van de nieuwe bedrijfshal en de bestaande bedrijfsruimte van 8.500 m2 bedekken met zonnepanelen. Met de zonnepanelen kan 4Evergreen in de toekomst 2,3 miljoen kW groene stroom per jaar opwekken; genoeg om volledig in de eigen energievoorziening te voorzien en energie terug te leveren aan het stroomnet.

Duurzame paprikateelt

De beslissing om zonnepanelen op de daken van de bedrijfshal en de bedrijfsruimte te leggen, passen bij de duurzame teeltwijze van 4Evergreen. De paprikakwekerij teelt op de locatie Westdorpe paprika’s zonder gebruik te maken van fossiele brandstoffen. 4Evergreen maakt gebruik van restwarmte en CO2 van kunstmestfabriek Yara. Voor de benodigde elektriciteit koopt het paprikateeltbedrijf nu nog groene stroom in. In de toekomst produceert zij deze dus zelf waarbij het bedrijf een deel van de energie teruglevert aan het elektriciteitsnet. Voor de inspanningen in het duurzaam telen van paprika’s beschikt 4Evergreen over een Milieukeur-certificaat.

Kastechnologie

Havecon bouwt de nieuwe kas van 4Evergreen en voorziet deze van de laatste technieken. Een van de technieken die Havecon toepast is de installatie van een dubbele scherminstallatie om flexibel met de lichtinval te kunnen werken. De dubbele scherminstallatie wordt uitgevoerd met een zogenoemd ‘slip-in’-systeem van Peter Dekker Installaties. VB Group legt verwarmingsinstallaties aan in de nieuwe kas waarmee restwarmte door de kas wordt verspreid. Bogaerts Greenhouse Logistics zorgt ervoor dat het interne transport van de paprika’s volledig wordt geautomatiseerd.

Bron en foto’s: 4Evergreen.

Gerelateerd