Vorige week namen honderden genodigden al een kijkje bij tulpenproducent Ronico, tijdens de officiële opening van de nieuwe kas in Hem. Deze week was het de beurt aan Koning Willem-Alexander en staatssecretaris Rummenie. “Een hele eer”, zegt mede-eigenaar Robèr de Wit. “We hebben met de Koning gesproken over de grote uitdagingen in de sector, zoals automatisering en verduurzaming. Hij was geïnteresseerd in onze visie en de knelpunten.”

Ronico is met 300 ha tulpenbollen en 3,5 ha glas voor eigen tulpenbroei, de grootste tulpenproducent ter wereld. De nieuwe kas in Hem, die in december vorig jaar in gebruik is genomen, kwam in de plaats van drie oude opstallen die het bedrijf in 2011 overnam van een rozenteler. Het bedrijf gaat hier ruim twee keer zo veel stelen oogsten als op de oude locatie.

Capaciteit verdubbeld

Artur Kruk, bedrijfsleider van de nieuwe locatie: “Zo’n 60 procent van de kas is uitgevoerd met een dubbele teeltlaag. Er kunnen ongeveer 150.000 bakken tegelijk in de kas staan. Dat komt neer op 20 miljoen tulpen. Dit seizoen komen we al op 130 miljoen tulpen, maar in potentie kunnen dat er 200 miljoen zijn. Voorheen produceerden we er 70 miljoen.”
Dat het bedrijf nog niet op volle toeren draait, komt vooral omdat er minder bollen beschikbaar waren dit seizoen. Door slechte weersomstandigheden viel de eigen productie tegen, maar kon Ronico ook minder bollen bijkopen.

Vergaande automatisering

Door vergaande automatisering kan het bedrijf de verdubbeling in stelen goed aan met hetzelfde aantal medewerkers als voorheen. Zo zijn er tien bos- en bindmachines in gebruik − twee in elk van de vijf afdelingen − die samen 180.000 stelen per uur verwerken. Hoezen en inpakken gaat ook al automatisch. De plukrobot die het bedrijf onlangs aanschafte, gaat op termijn nog meer handmatig werk overnemen.

Van WKK naar WKO

Op dit moment wordt de nieuwe locatie nog gekoeld en verwarmd met warmtepompen, via ondergrondse verwarmings- en koelleidingen. Een WKK voorziet de warmtepompen van stroom. Kruk: “De wens is echter om volledig met laagwaardige warmte te gaan verwarmen, vanuit bodemopslag. Daarvoor hebben we een koppeling nodig met onze vestiging aan de Elbaweg, waar we al met een WKO werken. Die locaties liggen zo’n 700 meter uit elkaar. We hopen snel een vergunning te krijgen om de koppeling te realiseren. Uiteindelijk kunnen we dan volledig gasloos worden.”

Netcongestie

Eén van de gespreksonderwerpen tijdens het bezoek van Koning Willem Alexander en staatssecretaris Rummenie was het gasloos telen. Net als het andere obstakel in de verduurzaming: netcongestie. “Helaas mogen we de overtollige stroom van de zonnepanelen op de locatie Elbaweg niet gebruiken op de nieuwe locatie. Vanwege netcongestie. We moeten hier dus nog onnodig veel stroom opwekken met de WKK en dat is zonde natuurlijk,” zegt Kruk.

State of the art

De nieuwe kas is uitgerust met een dubbel energiescherm voor optimale klimaatbeheersing, een innovatief rolcontainersysteem voor de twee teeltlagen en voorzieningen voor hergebruik van water. Voor de belichting van de onderste teeltlaag is een LED-installatie geïnstalleerd.
Kruk: “De eerste resultaten van de teelt in de nieuwe kas zijn heel goed. We draaien nu een aantal maanden en de kwaliteit is super. De teeltsnelheid is duidelijk toegenomen en we kunnen de stelen ook sneller verwerken. Met deze tulpenkas zijn we wereldwijd toonaangevend op het gebied van efficiëntie en schaal, maar ook op het gebied van duurzaamheid.”

Hoog bezoek

Dat is ook één van de redenen waarom het familiebedrijf vereerd werd met een bezoek van de Koning. Robèr de Wit: “Wij zijn zeer vereerd met zijn bezoek. Hij heeft de nieuwe kas en technieken kunnen zien en we hebben met hem gesproken over de uitdagingen in de sector. Belangrijke onderwerpen waren automatisering, robotisering, innovatie, verduurzaming en de arbeidsmarkt. Hij wilde vooral van ons weten wat onze visie daarop is en tegen welke belemmeringen we aanlopen.”
De Koning legt regelmatig werkbezoeken af met een minister of staatssecretaris, om van dichtbij te zien wat de effecten zijn van nationaal beleid en hoe bedrijven daarmee omgaan.

Tekst: Astrid Zoumpoulis

 

  • Bedrijfsleider Artur Kruk: “De eerste resultaten van de teelt in de nieuwe kas zijn heel goed. We draaien nu een aantal maanden en de kwaliteit is super. De teeltsnelheid is duidelijk toegenomen.”