Al decennia is bekend dat planten schadelijke stoffen (vluchtige organische stoffen, kortweg VOS) uit de lucht kunnen opnemen. Vraag is welke plantensoort dit het beste doet, hoe die het doet en of dit wel om significante hoeveelheden gaat.

Om deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden is een publiek-private samenwerking (PPS) gestart tussen de business unit Glastuinbouw en Royal FloraHolland, Air so Pure, Stimuflori, Intogreen en Stichting De Groene Stad, met naast de financiële bijdrage van de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen ook bijdragen van Stimuflori en Rabobank Westland.

Een selectie van potentiële ‘plantkampioenen luchtzuivering’ wordt wetenschappelijk getoetst in een luchtdichte glazen plantkamer voorzien van vele sensoren. De nadruk ligt op stoffen die vaak in gebouwen voorkomen en onder andere het zogenoemde ‘sick-building syndrome’ kunnen veroorzaken. De VOS-concentraties worden zowel geanalyseerd met een gevoelige gaschromatograaf als met draagbare sensoren die later in praktijksituaties inzetbaar zijn.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd