Wat vinden consumenten belangrijk als ze groenten en fruit kopen en waarom? Wat vinden ze van verrijkte groenten en fruit? Hoe kijken ze aan tegen voedingsclaims?

Antwoorden op deze en andere vragen zijn gevonden tijdens ons onderzoeksproject Smakelijke Vermarkting. Daarin zijn consumenten uit Nederland, Duitsland en Engeland betrokken. De resultaten bieden inzichten en tools voor producenten om consumentgerichter te ondernemen. Zo zijn de verschillende wensen van consumenten gegroepeerd op het gebied van smaakvoorkeur en leefstijl als het gaat om groenten en fruit. Ook zijn feiten in kaart gebracht achter de discussie hoe consumenten aankijken tegen voedings- en gezondheidsclaims, bepaalde teeltmethoden en verrijkte groente en fruit.

Daarnaast zijn praktische tools ontwikkeld om de smaak van tomaat en aardbei te voorspellen. Het project is uitgevoerd met bedrijven vanuit veredeling, teelt en toelevering van groenten en fruit. De resultaten van het project worden toegelicht tijdens de bijeenkomst ‘Wensen van consumenten in beeld’ op donderdag 18 januari in Bleiswijk. Aanmelden kan via smaak.glastuinbouw@wur.nl.

Foto: Wageningen University & Research.

Gerelateerd