Donderdag 15 oktober organiseerde de gemeente Westland de zesde editie van het Westland Event bij FloraHolland in Naaldwijk. Tuinbouw in Transitie: de kracht van veranderen, was het thema en dat hebben de bezoekers geweten. De sprekers kwamen stuk voor stuk met waarschuwingen, doembeelden, gevaren en onverwachte concurrenten op de proppen. Er staat de tuinbouw de komende jaren een zeer ontwrichtende tijd te wachten, als we de experts op hun woorden moeten geloven.
Het Westland Event van de gemeente Westland had voor haar thema niet de minste sprekers uitgenodigd. Samen met sponsors Rabobank en Dutch Flower Group waren een viertal echte experts en autoriteiten op hun vakgebied gevraagd om hun visie te geven. De uitsmijter en key note spreker van de avond was Yuri van Geest, ambassadeur van de Singularity University en expert in exponentiële organisaties. ‘Nederland moet binnen vijf jaar met alle nieuwe, exponentieel versnellende technologieën aan de slag zijn om in de ‘drivers seat’ te zitten voor de wereldwijde voedselproductie’, aldus Van Geest. ‘De wereld zit in een enorme stroomversnelling. Binnen nu en vijf à tien jaar wordt alles software. Dat betekent dat ook voedselbedrijven, waaronder tuinbouwbedrijven, softwarebedrijven worden.’
Ongemakkelijk gevoel
Ook hoogleraar Jan Rotmans, dé expert in Nederland als het gaat om transities, hield het publiek in FloraHolland voor dat zijn boodschap geen vrolijke boodschap is. “Twee van elke vijf bedrijven in de Nederlandse tuinbouwsector bestaat over vijf jaar niet meer. Dat komt door de transitie waarin wij nu zitten. Bedrijven moeten zich enorm snel aanpassen, willen zij tot de degenen behoren die overleven.” Volgens Rotmans vraagt dit om visie en leiderschap, maar ook dingen doen die je nog nooit deed of waarin je je zeer ongemakkelijk voelt. “Als je blijft doen wat je altijd deed, verdwijnt je bestaansrecht gegarandeerd.”
Van horizontaal naar verticaal
Ook Hein Deprez, topman van Greenyard Foods Group/Univeg, liet zien hoe de veranderingen in de handelsketen leiden en al hebben geleid tot ontwrichtende situaties. Zonder namen te noemen, liet hij duidelijk merken dat alle vormen van horizontale samenwerking in de keten tot mislukken gedoemd zijn. Bedrijven in de tuinbouw moeten verticale samenwerking gaan zoeken, willen ze de komende jaren overleven. Koen Hazewinkel, retailspecialist en verbonden aan de EFMI business school, meldde het publiek dat het prijsniveau van de Lidl de standaard in de markt wordt. Niemand moet verwachten dat de prijzen voor versproducten de komende jaren omhoog gaan. We zullen moeten leven met de prijzen die discounters als Lidl en Aldi dicteren; dit wordt de norm in de markt en daar zullen productiebedrijven hun kostenniveau op moeten aanpassen.
Succesvolle livestream
Omdat ook dit jaar het aantal aanmeldingen het aantal toegangsplaatsen voor het WestlandEvent overtrof, bood HortiValley.nl de thuisblijvers de mogelijkheid om het Westland Event via een livestream te volgen. Op het hoogtepunt waren er z’n 300 kijkers die de livestream volgden. Over de hele middag en avond hebben ruim 600 mensen het Westland Event (of delen daarvan) via de livestream gevolg, die mogelijk is gemaakt door JEM-id, HortiLeads en EndeSystems.
Bron: HortiValley.nl/Rob van Mil, beeld: Rolf van Koppen