Na het eerste succesvolle teeltjaar met komkommer in de winterlichtkas, zijn dit jaar de puntjes op de i gezet. Bij het analyseren van de resultaten van het eerste teeltjaar viel het oog op de forse productiedip die we door de teeltwisseling oplopen. Oplossing is het zogenoemde herbewortelen, wat enkele telers in de praktijk ook toepassen. Hiermee is het mogelijk om er één lange teelt van te maken.

Uiteraard kost dit arbeid, maar een teeltwisseling gaat ook niet vanzelf. De arbeidsfilm wordt er vlakker door en in de zomer is minder kans op Pythium. Uiteindelijk heeft alles zeer goed uitgepakt: 280 vruchten van klasse I van 425 gram per stuk. Daarnaast maar 2% klasse II, bij elkaar goed voor ruim 120 kg/m².

Getallen waarbij de vraag altijd naar voren komt hoe dat kan? De kas is erg licht: de transmissie is meer dan 10% hoger dan een referentiekas. Ziekten en plagen waren goed beheersbaar of kwamen niet voor (komkommerbontvirus en Mycosphaerella). Energetisch zijn we ook niet ontevreden. Met twee beweegbare schermen is het een gelijkwaardige kas als op vele praktijkbedrijven.

Tekst: Frank Kempkes