Tijdens de vijfde editie van World of Flowers op de IFTF in Vijfhuizen vindt weer de Wim Hazelaar Trofee competitie plaats. Ook de Student Challenge wordt georganiseerd, waarin scholieren van drie scholen het tegen elkaar opnemen. Dit jaar wordt voor het eerst de Young Creatives Award uitgereikt.

Voor bezoekers van de IFTF biedt World of Flowers inspiratie, ruimte voor ontspanning en een kans om te netwerken in de Florist Lounge. Voor dit doel is voor het eerst op de donderdagavond een netwerk-event gepland. Voor telers van bloemen en planten een uitgelezen kans om de ‘artiesten van de bloemsierkunst’ in actie te zien en mogelijk waardevolle feedback te krijgen over hun (nieuwe) product.

Wim Hazelaar Trofee

Hoogtepunt is de jaarlijkse competitie om de Wim Hazelaar Trofee. Op 7 en 8 november gaan twaalf internationale bloemisten een creatieve strijd met elkaar aan. Op de vakbeurs in Vijfhuizen maken zij zeven opdrachten met materialen die de organisatie hen aanbiedt. De deelnemers van dit jaar zijn: 1. Tanja van Bijlevelt (NL) 2. Jonas Jensen (De) 3. Veslemøy Gundersen (No) 4. Sandra Attema Welte (NL) 5. Dan Xavier (De) 6. Juanita van Dooremaal (NL) 7. Tarmo Noormets (Ee) 8. Thijs Harmens (NL) 9. Annet van der Welle (NL) 10. Ioana Zachia-Zlatea (Ro) 11. Harvey Haak (NL) en 12. Hong Chae Hee (Kor). Donderdagavond 8 november wordt de winnaar van de Wim Hazelaar trofee bekend gemaakt. De winnaar ontvangt de Mobach trofee, 750 euro aan prijzengeld van Smithers Oasis en een tutorial op Bloomtube.

Extra prijzen

Twee Nederlandse bloemisten vullen de prijzenpot aan. Peter van de Velde en Linda Verbeek bieden de nummer twee een bedrag van 200 euro en de nummer drie een bedrag van 100 euro aan. Peter: “Bloemisten competities zijn voor alle bloemisten belangrijk. Jezelf blijven ontwikkelen is een must voor ons vak en voor onze professie. De Wim Hazelaar trofee is een prachtig initiatief en georganiseerd op een goed moment waarbij het internationale vak gedurende een aantal dagen elkaar ontmoet. Bloemisten horen daarbij! Zij zorgen er voor dat de consument bloemen en planten waarderen en ze blijven waarderen. Het vak mag naar een hoger niveau en daarom willen wij de nummer twee en drie niet zonder aanmoediging naar huis laten gaan. Wij hopen dat meer bloemisten vaker hun winkel uit komen en gaan kijken wat hun collegae doen.”

Wim Hazelaar (1943-2016) is Nederlands eerste en tot dusver enige wereldkampioen bloemsierkunst. Om zijn werk en creativiteit te herinneren organiseert zijn neef en tevens arrangeur Ruud Hazelaar de competitie, in samenwerking met GTC+.

Foto: Mario Bentvelsen.

Gerelateerd