WPS en Certhon mogen een van ’s werelds grootste groeicellen ontwerpen en leveren aan een Amerikaanse multinational in agro-biotech. Dankzij meerlagenteelt kunnen meer dan een miljoen planten efficiënt worden gekweekt en onderzocht.

De groeicellen worden geleverd met geavanceerde logistieke automatisering en aanpasbare teeltoppervlakten. Elke plant kan individueel door onderzoekers via programmeerbare logistiek worden benaderd en er zijn meerdere klimaatzones mogelijk. De groeicellen zijn aangepast aan de onderzoekbehoeften van het bedrijf.

Wereldprimeur

De groeicellen gebruiken geen natuurlijk zonlicht, maar zijn uitgerust met LED-verlichting en een uitgebreide klimaatregeling. Hierdoor wordt de invloed van externe factoren geminimaliseerd, wat ten goede komt aan de statistische betrouwbaarheid van de experimenten. De groeicel is een wereldprimeur, verhoogt de kwaliteit van het onderzoek en versnelt de productontwikkeling. Het modulaire ontwerp vergemakkelijkt een rendabele expansie in de toekomst.

WPS en Certhon werken samen om deze turn-key oplossing, inclusief het ontwerp, engineering, projectmanagement, installatie, inbedrijfstelling en on-site training voor de gebruikers van de groeicellen en de klimaatinstallatie te kunnen leveren. WPS ziet grote kansen in de markt voor grootschalige geautomatiseerde groeicellen voor onderzoek en op langere termijn potentieel in de stedelijke landbouw.

Bron: WPS/Certhon. Foto: Fotostudio GJ Vlekke/Michel Heerkens.