Het eerste teeltjaar van de hogedraadteelt van komkommers in de Winterlichtkas van Kas Als Energiebron zit erop. De komkommerteelt aan de hogedraad in de demonstratiekas heeft als doel om inzicht te krijgen in de mogelijkheden om extra natuurlijk licht op de gewassen te krijgen in de wintermaanden. Projectmedewerker Frank Kempkes van Wageningen University & Research (WUR) is tevreden met de eerste resultaten.

De oogst van het eerste teeltjaar van de hogedraadteelt in de Winterlichtkas bestaat uit 277 komkommers die bij elkaar een totaalgewicht hebben van 112 kilogram per vierkante meter. Het energieverbruik van de demokas komt uit op 21 kubieke meter per vierkante meter, waarbij de onderzoekers ongeveer 10 kilogram aan CO2 inkochten.

Lichtbesparing

Minstens even belangrijk als de oogstresultaten is de vraag of de Winterlichtkas in de wintermaanden daadwerkelijk 10% meer natuurlijk licht doorlaat dan de referentiekas. Tijdens de teelt legden de onderzoekers minimaal wekelijks gegevens over het klimaat, energie en gewas vast om deze vraag te kunnen beantwoorden. Deze metingen laten zien dat de Winterlichtkas inderdaad 10% meer licht doorlaat dan de referentiekas met een 4 meter kap op een 8 meter tralie, gecoate onderbouw en standaard glas.

‘Trots’

Projectmedewerker van Frank Kempkes is trots op de resultaten van het eerste teeltjaar in de Winterlichtkas. “Het resultaat stemt ons -met enkele ups en downs die je tijdens de teelt beleeft- zeker tevreden” aldus de onderzoeker van de WUR. “Tijdens het uitwisselen van de meetgegevens kregen wij als reactie mee dat we trots mochten zijn op het resultaat. Dat willen we ook graag, maar we weten dat het nog beter kan.”

Schermtactiek

Kempkes geeft aan dat het eerste teeltjaar ook een aantal verbeterpunten met zich meebracht. “In het voorjaar, zomer en vroege najaar moesten we het gewas te vaak helpen door overdag te schermen. Doordat het vochtdeficiet (VD) daarna alsnog omhoogging, gingen de koppen van het gewas slaphangen. Met een combinatie van verneveling en schermen verwachten we dit te kunnen ondervangen.”

Verbeterpunten

Naast het schermen ziet Kempkes nog meer verbetermogelijkheden: “komend jaar moeten we beter sturen op de licht/temperatuursom en de temperatuur bij voldoende laag vochtdeficiet verder op durven laten lopen. Verder willen we de luchtbehandelingskast tegen lage elektriciteitskosten op een minimumstand inzetten om voor wat luchtbeweging in de kas te zorgen. Zo kunnen we lagere niveaus van vochtdeficiet tolereren. Daarnaast gaf trips grote problemen bij de start van het project. Deze plaag moeten we volgend teeltjaar buiten de deur zien te houden.”

Tweede teeltjaar

Aankomend jaar start het tweede teeltjaar van komkommers aan hogedraad in de Winterlichtkas. Tijdens dit teeltjaar richt het project zich op het doorvoeren van de verbeterpunten. “Ik hoop dan ook volgend jaar rond deze tijd opnieuw met trots nóg betere resultaten te mogen presenteren!”, aldus Kempkes.

Bron: Kas Als Energiebron. Foto: WUR/Fotostudie G.J. Vlekke.

Gerelateerd