Het is misschien wel een van de mooiste potplanten. Met zijn kleurrijke en magisch bloeiende aronskelkvormige bloemen, trekt de Zantedeschia alle aandacht naar zich toe en zet het de lenteconcurrentie in een bloemenwinkel direct op achterstand.

“Deze kamer- en terrasplant is enorm populair, doch onbekend”, vertelt teler Arie van Velden. Samen met neef Kees is hij eigenaar van firma Gebr. Van Velden in ‘s-Gravenzande, met amaryllis als hoofdteelt op 3 ha (droge bol) en 1 ha wisselteelt potzantedeschia’s (zomer) en potamaryllis (herfst).

Lastig om consument te bereiken

Jaarlijks worden er zo’n 200.000 Zantedeschia’s in het kwalitatief hogere segment en met potmaat 14 en 17 geproduceerd. “Hoewel geliefd, zijn er maar weinig consumenten die de plant kennen. Het is lastig om met zo’n klein product de koper te bereiken,” legt Van Velden uit. De plant is ook relatief duur. De consumentenprijs ligt rond een tientje voor de kleinere maten en tussen 30-40 euro voor de potten met meerdere knollen. De kopers bevinden zich dan ook in de ‘wat rijkere regio’s’ van West-Europa.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto