Hoe heeft u het afgelopen jaar ervaren, economisch gezien?

Voor ons was het in de tomatenteelt een redelijk goed jaar. In de zomer hebben we een behoorlijk goede prijs gehad. Met de belichte tomaten was het afgelopen winter iets minder. Maar gemiddeld genomen was het een positief jaar.

Volgens Wageningen Economic Research was het gemiddeld inkomen van een glastuinbouwbedrijf per onbetaalde arbeidsjaareenheid 200.000 euro. Klopt dat een beetje met uw eigen raming?

We moeten de laatste weken nog afmaken, in de laatste maand hebben wij nog behoorlijk wat product. Maar ik hoop en verwacht dat we van die 200.000 wel een plus kunnen maken en nog wat hoger uit zullen komen.

Is dit jaar beter verlopen dan voorgaande jaren?

Dit is voor ons een beter jaar dan 2018. Maar zo goed als in de topjaren 2015 en 2016 wordt het dit jaar niet.

Wat gaat u met dat inkomen doen: aflossen, investeren of het personeel een extra kerstbonus geven?

De hoofdzaak is wel dat we extra aflossen. We gaan niet investeren in nieuwe kassen, maar doen wel wat kleinere investeringen, met hier en daar vervanging.

Wat zijn uw verwachtingen voor volgend jaar?

Dat is altijd weer een verrassing. Het heeft onder meer te maken met onze inkooppositie op energiegebied. De ODE gaat natuurlijk stijgen, dat wordt wel een behoorlijke kostenpost.

Verwacht u veel uitbreiding in de tomaten?

Er zijn dit jaar wel wat nieuwe projecten gerealiseerd, maar geen extreme uitbreidingen. De belichting zet nog steeds door, wel krijgen sommige bedrijven die veel elektra van het net betrekken te maken met een veel hogere ODE.

Wat verwacht u verder op kostengebied?

Energie kan misschien iets goedkoper worden, zeker de inkoop op elektra en gas op dit moment, maar daarnaast gaat de arbeid in prijs stijgen. Als wij de kosten op hetzelfde niveau als dit jaar kunnen houden, zijn we al erg blij.

De economie zit nu op een hoogtepunt, maar Duitsland zit een beetje in een recessie. Of blijven de mensen daar toch wel tomaten kopen?

Eten blijven de mensen toch wel, en gezond eten komt steeds hoger in het vaandel te staan. Ik ben daarom niet zo bang voor een recessie. Of het wel of niet goed blijft lopen in de tomatenteelt is toch meer afhankelijk van de rest van Europa. Hoe zijn de groeiomstandigheden in andere teeltgebieden, wat voor zomer krijgen we et cetera.

In Engeland gaan ze werk maken van de Brexit.

Het zou natuurlijk kunnen dat ons product door douanebelemmeringen duurder gaat worden, maar er zal wel altijd product heen blijven gaan.

Op het afgelopen verscongres werd gezegd dat generatie Z steeds minder vlees eet en zoekt naar plantaardige alternatieven. Is de tomaat goed gepositioneerd bij die doelgroep?

Ik denk dat de tomaat wel in het keuzemenu zit. Maar of het de voorkeur heeft boven andere vegetarische producten, daar ben ik zelf niet goed van op de hoogte.

Het tomatenvirus, welke impact gaat dat hebben op de tomatenafzet?

Dat durf ik niet te zeggen. Het is natuurlijk heel erg moeilijk in te schatten hoeveel bedrijven er uiteindelijk last van gaan krijgen. Zolang we zelf gevrijwaard blijven kan dat positief zijn. Er hangt momenteel een gigantische angst boven de hele sector: blijf je vrij of niet vrij. Je hebt met zoveel aspecten te maken, denk aan plantmateriaal of personeel, noem het maar op, waardoor je een besmetting op kan lopen.

Nemen jullie extra maatregelen op dat gebied?

Dat doen we zeker. Ik hoop niet dat het een heel groot probleem wordt. Maar voor ieder bedrijf dat een besmetting oploopt is het natuurlijk wel een heel groot probleem.

Tekst: Mario Bentvelsen, beeld: Marleen Arkesteijn