Het duurde niet lang voordat de voormalige locaties van plantenkwekerij Plantise een nieuwe bestemming kregen. Potplantenteler Green’05 uit Bergschenhoek nam de vestiging aan de Irisweg 1 in Bleiswijk (voorheen Van der Lugt) over en heeft hier meteen haar hoofdlocatie van gemaakt. Eigenaar Arco van der Kaaij is heel blij met deze stap. ‘Deze locatie is zo doordacht opgezet, we konden erin alsof het voor ons gemaakt is.’

Bijna een jaar geleden werd bekend dat plantenkwekerij Plantise de deuren moest sluiten. De reden die daarbij werd aangevoerd waren de sterk gestegen energieprijzen. Het bedrijf was pas enkele jaren eerder ontstaan uit een fusie tussen drie opkweekbedrijven in het Westland en Oostland. De meeste medewerkers vonden snel nieuw werk en de locaties kwamen te koop. Voor potplantenteler Arco van der Kaaij een buitenkans om zijn snelgroeiende onderneming Green’05 de ruimte te geven. Hij kocht in december de 13 ha grote vestiging in Bleiswijk voor de teelt van vooral potplanten.

Waarom kochten jullie deze locatie?

“Omdat wij al veel vestigingen hadden en uit ons jasje groeiden. Om onze groei aan te kunnen hadden we ook een aantal oudere huurtuinen erbij. Dat was lastig en inefficiënt werken, we moesten te veel heen en weer rijden. Toen de Irisweg te koop kwam, was dat een buitenkans. Dit bedrijf past optimaal bij onze organisatie en manier van werken. Nog voor de koop definitief gepasseerd was zijn wij in februari hier ons perkgoed gaan opkweken. Pas sinds augustus zit de locatie helemaal vol, ook met zelf gestekte planten. Dat kost even tijd.”

Moesten jullie de locatie aanpassen aan jullie wensen?

“Nee, we hebben geen cent hoeven te verbouwen. Dit bedrijf is destijds door Van der Lugt zo doordacht en ruim opgezet, dat we er meteen in konden alsof het voor ons gemaakt is. De locatie is veel representatiever dan onze oude locatie in Bergschenhoek, die toevallig ook van Van der Lugt was. We zitten er ruim bij in de kantoren, kunnen klanten goed ontvangen. Ook de verwerkingsruimtes zijn heel ruim en efficiënt ingericht, er zijn twaalf laaddocks en een ruime parkeerplaats. De locatie is ook geschikt om de teelt te verduurzamen.”

Wat telen jullie precies?

“Wij zijn een ‘seizoensteler’. We bewegen met onze klanten mee door het jaar heen. Onze segmenten zijn groene kamerplanten, phalaenopsis en perkgoed. We zijn volledig gericht op het leveren van grote aantallen voor grote afnemers in de retail. Dit draait veelal om formules die met een hoge omloopsnelheid door de winkels gaan. Denk aan mixpartijen van zes verschillende planten in een doos, zoals ficus, yucca’s, dracaena, alocasia, monstera, schleffera en phalaenopsis. Ons specialisme is snel en efficiënt kunnen leveren, direct aan de klant zonder tussenpartijen. Wat wij telen is meestal al van tevoren verkocht.”

Plantise moest stoppen door de hoge energiekosten. Waarom kunnen jullie groeien?

“We zijn ambitieus en groeien met onze afnemers mee door te kijken naar wat zij willen. Blijkbaar doen we dat goed. We groeien zo hard dat we na deze aankoop niets hebben afgestoten. Inmiddels hebben we negen vestigingen.
We zijn de energiecrisis doorgekomen door kouder te gaan telen. Dat hebben we opgevangen door kleinere planten af te leveren aan de klanten. Verder hebben we het voordeel dat we niet hoeven te belichten, behalve op onze locatie met phalaenopsis. En op de hoofdlocatie hadden we voldoende WKK-capaciteit, de andere locaties zijn aangesloten op de restwarmteleiding RoCa. Daarvan was de prijs minder gestegen dan van het gas.”

Hebben jullie ook mensen van Plantise overgenomen?

“Nee, toen dit bedrijf stopte kregen alle medewerkers een transitievergoeding. Iedereen die dat wilde is snel aan de bak gekomen. Wij hebben voldoende personeel. Mensen die we vaak zelf opleiden. Bijvoorbeeld uitzendkrachten met potentie proberen we te laten doorgroeien als teler of in een andere functie.”

Tekst: Koen van Wijk