In december vorig jaar verving paprikateler BestPeppers in Est alle steenwolmatten voor kokossubstraat. Met het doel om wortelproblemen te voorkomen. Het bevalt eigenaar Wilfred van den Berg tot nu toe prima. “Gewas en wortelmilieu zijn gezonder en vitaler, de vruchten grover en zwaarder. Als ik nu ’s avonds een rondje doe op de tuin, is dat met een tevreden glimlach in plaats van angst. Het plezier is weer terug.”

De afgelopen jaren was de lol in het telen er voor veel paprikatelers wel vanaf. Dreiging van uitval door wortelproblemen maakte dat de angst regeerde en ze voorzichtiger te werk gingen. Van den Berg vond het vorig jaar wel welletjes geweest. Hij nam het besluit om van steenwol over te gaan op organisch substraat. In november gingen alle steenwolmatten eruit en maakten plaats voor 100% kokos van Dutch Plantin. De eerste paprika’s van het nieuwe substraat, werden in week 14 geoogst. Van den Berg: “Het bevalt me heel goed. De voordelen van dit substraat zijn enorm, nadelen heb ik nog niet kunnen ontdekken.”

Op alle fronten verbetering

Kokos heeft een hoge uniformiteit en dat zorgde voor een makkelijke start van de teelt, geeft de teler aan. “De planten wortelden meteen goed en groeiden prima. Het gewas ziet er vitaler uit dan voorheen. Dat komt vooral door het gezonde wortelmilieu. Een bijeffect is dat we minder last hebben van ziektes. We hoeven minder stimulerende middelen te druppelen en de vruchten zijn uiteindelijk grover en zwaarder. Op alle fronten zien we dus verbetering,” zegt Van den Berg.

Beter sturen op behoefte

Het was wel even wennen, de nieuwe teeltwijze. Maar inmiddels heeft de teler die goed in de vingers. “Omdat we ervaringen uitwisselen in een studieclub van Dutch Plantin, heb ik veel kunnen leren van collega’s die al meerdere jaren op kokos telen. Qua bemesting is er eigenlijk niets veranderd. Wel bij de watergift. Ik kan nu makkelijker wat droger telen en het daarna toch weer vochtig krijgen. Dat was bij steenwol heel anders. Door die flexibiliteit, kunnen we beter sturen op wat de plant echt nodig heeft. Op warme dagen, zoals de afgelopen weken, moet je wel wat frequenter watergeven, want kokos is minder watervasthoudend. Maar onder de streep zie ik nog geen hoger watergebruik.”

Cadalora bevalt goed

BestPeppers wisselde dit seizoen niet alleen van substraat, ook van ras. “Ik teel nu uitsluitend Cadalora, een nieuwe rode paprika van Rijk Zwaan. Ook dat bevalt heel goed. Het is een productief ras met een gemiddeld vruchtgewicht van 210 gram. Een ander voordeel is dat het een arbeidsvriendelijk gewas is. Er zitten niet veel toppen in en het snijdt heel makkelijk, omdat de vruchten bloot hangen, niet ingeklemd tussen het gewas. Minder gewaswerk en makkelijk oogsten worden steeds belangrijkere criteria bij de rassenkeuze, nu arbeid steeds duurder wordt.”
Ondanks dat er nu een nieuw ras staat, vindt Van den Berg dat de voordelen van de teelt op kokos goed zichtbaar zijn ten opzichte van vorig jaar. “Ik herken de verschillen goed, zelfs nu we met een ander ras werken. Ik zie echt alleen maar een grote plus.”

Nauwelijks last van hitte

Dat er sinds dit seizoen minder wortelproblemen voorkomen in de paprikateelt, komt volgens Van den Berg vooral omdat veel telers de overstap hebben gemaakt naar organisch substraat. Het is zeker niet zo dat de problemen zijn verdwenen, maar omdat er nu veel meer op organisch substraat wordt geteeld, komen ze minder vaak voor.
“Tijdens de extreme hitte van de afgelopen weken, was het gevaar bij steenwoltelers groter dan bij ons. Zelf hebben we er nauwelijks last van gehad. Dat kwam ook door de coating op de kas. Daardoor bleven de planten er ook bij 36 graden buiten nog heel goed bij staan.”

Betere kringloop

Bij Van den Berg is het plezier in de paprikateelt weer helemaal terug nu hij op kokos teelt. Vrolijk wordt hij echter niet van de prijzen dit seizoen. “Helaas valt de prijsvorming dit seizoen zwaar tegen. Waar het aan ligt, weet niemand. Maar afgezien daarvan, loop ik nu weer met een glimlach door de tuin en kan ik eindelijk weer topsport bedrijven. Dat is echt toe te schrijven aan de overstap naar kokos. Nu we de vuurdoop hebben gehad, gaan we na dit seizoen verder op zoek naar een betere kringloop met kokos. Zo proberen we met meerdere telers de afvoer van de kokosmatten te regelen. En zijn we op zoek naar een opkweekpot van kokosvezel, zodat we de afvoerstroom kunnen beperken tot puur kokos en plastic. Nu bestaat die nog uit steenwolblokjes, plastic en kokos.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis