De paprikateelt bij Ruud Duijnisveld in Nieuwveen en De Kwakel loopt tot nu toe op rolletjes, al blijft het oppassen voor perzikluis. “Bij dit weer moet je altijd extra opletten, het is vooral een kwestie van goed scouten. Gelukkig hebben wij iemand in huis die dat heel goed kan. En als je wat vindt is het een kwestie van tijdig ingrijpen. Doe je dat niet, dan kan het ineens hard gaan. Hetzelfde geldt voor bronsvlekkenvirus, dat door trips wordt overgebracht. Ik maak me meer zorgen over wortelproblemen, dat is nu een hot topic in paprika.”
Teelttechnisch heeft Duijnisveld tot nu toe weinig te klagen, al ligt de productie nog wel achter op vorig jaar. Twee weken geleden zei komkommerteler Arthur van Geest 13% minder productie te draaien door het langdurige grijze weer. “Ja, dat merken wij ook wel een beetje. In vergelijking met 2022, een topjaar qua licht, liggen wij wat achter. Aan het einde van deze teelt verwachten wij tussen de 5 en 10 procent minder productie, afhankelijk van het licht in het najaar.”
Vóór 2022 teelde Duijnisveld een ander ras, Saporro. “Een heel mooi ras dat we speciaal teelden voor de Engelse markt. Maar je zag toch dat die qua productie niet meer mee kon met de nieuwe rassen. De hogere kostprijs werd eigenlijk niet betaald en daarom zijn we overgestapt op Alzamora RZ. Die is iets grover, maar niet te. We leveren nog steeds aan de Engelse markt, maar dan de fijnere sortering.”
Perzikluis onder controle
Qua ziekten en plagen zijn er nog geen rampen gebeurd, al blijft het bij warm weer opletten geblazen. De paprikateler: “De perzikluis is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Het gaat tot nu toe redelijk goed. We hebben veel Propylea (P14) ingezet. Het duurt lang voordat die een plaag oppakt, maar je ziet de luisdruk wel teruglopen. Het is wel een duur beestje om in te zetten. Verder de gebruikelijke sluipwesp en galmug. Als het niet goed gaat in een bepaalde hoek, proberen we pleksgewijs wat met NeemAzal, een biologisch middel op oliebasis. Het werkt niet 100 procent, maar je kunt de populatie wat terugbrengen, wat de biologie dan weer oppakt. Het is dus veel in de gaten houden en pleksgewijs bestrijden, en als het helemaal niet meer lukt is hebben we Verimark nog achter de hand. Dan pak je 90 tot 100 procent.”
Bronsvlekkenvirus blijft gevaarlijk
Op locatie De Kwakel vond Duijnisveld dit voorjaar een paar planten met bronsvlekkenvirus. “Dat kan door trips overgebracht worden. We hebben gelijk heel veel biologie ingezet op die plek, onder andere roofmijt en Orius. Die trips was al heel gauw verdwenen, dus dat is goed gelukt. Het blijft een aandachtspunt, want bronsvlekkenvirus kan heel hard gaan, waardoor sommige telers in de zomer hun kas moeten ruimen.”
Het ras dat Duijnisveld teelt is niet virusresistent. “Tref je een zieke plant dan moet je die meteen verwijderen. Er kan dan trips in gaan zitten en als die naar de buurplanten overgaat kan het ineens snel uitbreiden. We zitten hier gelukkig niet in een groentegebied, zoals rond Bleiswijk. De groene stinkwants Nezara is daar een probleem. Wij zitten hier toch een beetje in een buitengebied. In De Kwakel zit hoofdzakelijk sierteelt.”
Wortelprobleem op steenwolmat
Waar Duijnisveld zich wel zorgen over maakt is uitval door wortelproblemen. “Dat is in paprika best wel een hot topic op dit moment. Maar wat het probleem precies is, daar zijn de geleerden nog steeds niet achter. We weten niet of het een bacterie, schimmel of iets anders is. Je vindt dan vaak wel Pythium of Fusarium, maar die gaan altijd wel op dode of verzwakte planten zitten. Het gaat erom: wat is de oorzaak waardoor die plant niet lekker groeit en de wortels afsterven.”
Er zijn wel proeven gedaan met een ander substraat dan steenwol, met een mengsel van kokos, rijstkaf en veen, en daar zie je de wortelproblemen niet. “Een paar grote telers die al een paar jaar wortelproblemen hebben zie je daarom overstappen van steenwol naar een kokosmat. Maar waarom het op steenwol nu niet goed gaat, waar we al 50 jaar op telen, is nog niet achterhaald. Sommige telers hebben het afgelopen jaar meer energie gebruikt omdat ze dachten dat dat het probleem was, maar bleven dezelfde wortelproblemen houden. Wij hebben er tot nu toe vrijwel geen last van.”
Uitval in Noord-Amerika
Ben je tevreden over de productprijzen tot nu toe? “Het voorjaar was prima, de laatste weken is er heel veel productie geweest. Dan zakt de prijs wel behoorlijk weg. De laatste weken was het tussen de 40 en 50 cent per kg, als het niet te fijn was. Anders was het nog een dubbeltje lager. Toevallig kwam er gisteren weer een dubbeltje bij. Ik denk dat het volgende week wel weer boven de euro kan komen. Gemiddeld genomen mogen wij niet klagen.”
Volgens de teler is er in Canada en Amerika veel uitval. “Daar hebben wij best veel voor moeten leveren. Dat hebben we in jaren niet meer meegemaakt. Ineens moesten er trailers vol naar een handelshuis op de Noord-Amerikaanse markt. Ik hoor dat er ook al kassen geruimd zijn of veel minder productie hebben, door hetzelfde wortelprobleem dat wij hier hebben. Dat speelt nu zo’n drie jaar, toen de eerste gevallen opdoken.”
Het begint nu serieuze impact te hebben op de paprikateelt? “Dat kun je wel zeggen. Het ene jaar heb je er last van, het andere jaar niet. Dan zit het in de ene kas, dan weer in de andere. Het is ongrijpbaar, het kan iedereen overkomen. Het is niet: als je dit of dat doet of nalaat heb je er geen last van. Daarom zie je toch een hoop telers omschakelen naar die andere matten in het komende jaar. Wij blijven voorlopig op steenwol telen, maar doen wel een proef met die andere mat.”
Tekst en beeld: Mario Bentvelsen