Anthura is de winnaar van de 33e editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Het veredelings- en vermeerderingsbedrijf uit Bleiswijk mag zich een jaar lang ambassadeur van de tuinbouwsector noemen. Anthura ontving de prestigieuze prijs uit handen van voorzitter Michel F. van Ginkel vanwege de ontwikkeling van het bedrijf, de duurzame agenda en goed werkgeverschap. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de tuinbouw op 9 januari in Keukenhof, Lisse.

Anthura won de prestigieuze Tuinbouw Ondernemersprijs ten koste van Dekker Chrysanten uit Hensbroek, Opti-flor uit Monster en Wim Peters Kwekerijen uit Someren. De jury is onder de indruk van de ontwikkeling van Anthura en prijst de deskundigheid en betrokkenheid van de driekoppige directie, bestaande uit Marco van Herk, Iwan en Mark van der Knaap. Anthura heeft vestigingen in Nederland, maar ook in Duitsland, Macedonië en China en levert jonge anthurium- en orchideeplanten aan meer dan 70 landen. De directie streeft naar een gezonde exploitatie, maar is ook zeer betrokken bij projecten die niet altijd een commercieel doel hebben. Met 35% HBO- en WO-geschoolde werknemers heeft de onderneming veel kennis en vakmanschap in huis, die binnen het bedrijf alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen.

Duurzaamheid en innovatie

Het woord ‘duurzaamheid’ klinkt door in alle bedrijfsprocessen, meldt het juryrapport. Dat komt onder meer tot uiting in de samenwerking met klanten via het ketentransparantieproject FSI. Doel van dat project is in 2020 te komen tot minimaal 90% duurzaam geproduceerde bloemen en planten. Daarnaast noemt de jury het in kaart brengen van het DNA van zowel Phalaenopsis als anthurium en het nieuwe innovatie- en veredelingscentrum van het bedrijf als voorbeelden van de grote hoeveelheid energie die Anthura in R&D steekt. Ook prees de jury het strategisch samenwerkingsverband dat Anthura onder de naam GenNovation is aangegaan met andere veredelaars.

Kroon op jubileumjaar

Iwan van der Knaap, directeur Anthura: “We zijn enorm trots en vereerd dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. 2018 was een bijzonder jaar voor ons, waarin wij ons 80-jarig jubileum hebben gevierd. De prijs voelt als een bekroning en inspireert en motiveert ons om samen met al onze collega’s, klanten en ketenpartners te blijven bijdragen aan een kleurrijke wereld. Wij danken Interpolis voor de voordracht voor de Tuinbouw Ondernemersprijs en kijken er naar uit om het hele jaar ambassadeur van onze bloeiende sector te mogen zijn.“