Vanaf volgend jaar vangt de afvalenergiecentrale van AVR in Duiven 60 kiloton CO2 af om aan de glastuinbouw te leveren. Hiermee maakt AVR de ‘zomerstook’ van glastelers in de regio overbodig. De installatie die AVR hiervoor gebruikt is in staat 100 kiloton CO2 per jaar af te vangen, maar vooralsnog richt de afvalenergiecentrale zich op 60 kiloton per jaar.

De CO2-afvanginstallatie in Duiven is niet de eerste in zijn soort; in Hengelo staat al een installatie (Twence). Deze installatie vangt jaarlijks echter een fractie af van de hoeveelheid CO2 die AVR in Duiven gaat afvangen: 3 kiloton CO2 per jaar.

Primeur

Volgens Michiel Timmerije is de afvanginstallatie in Duiven dan ook een primeur: “Dit is de eerste CO2-afvang ter wereld van deze omvang bij een afvalverbrandingsinstallatie”, aldus de directeur Energie en Reststoffen bij AVR. Timmerije wijst erop dat tweederde van de CO2 die voortkomt uit de verbranding van het restafval, van biogene oorsprong is. “Dat betekent dat als we erin slagen om minimaal een derde van onze CO2-uitstoot af te vangen, we in feite CO2-neutraal zijn.”

CO2 in plaats van stroom

Timmerije legt uit hoe AVR op het idee kwam om CO2 af te vangen voor de glastuinbouw. “In de winter gaat de restwarmte van onze afvalverbrandingsinstallatie naar het stadswarmtenet van Duiven en Arnhem, maar in de zomer vraagt het stadwarmtenet veel minder warmte. De warmte die we dan overhouden, gebruiken we nu om elektriciteit op te wekken met stoomturbines. In dezelfde periode heeft de glastuinbouw veel CO2 nodig om de groei van de gewassen een stimulans te geven. We zagen in dat we onze warmte veel hoogwaardiger kunnen aanbieden als we er geen stroom van maken, maar kassen ermee in staat stellen hun gasverbruik terug te schroeven.”

Afvangproces

Om de koolstofdioxide af te vangen, leidt AVR haar afvalverbrandingsgassen met een CO2-gehalte van 10 % door een kolom mono-ethanolamine, waar bindt met de amines. Lagetemperatuur-warmte weekt de CO2 vervolgens weer los van de amines, waarna de bijna pure (99,9%) CO2 wordt gekoeld tot -30 °C. Door het koelen wordt het CO2 vloeibaar, zodat het eenvoudig vervoerd kan worden. Tankwagens van het Franse bedrijf Air Liquide leveren de vloeibare CO2 vervolgens aan de naburige glastuinders.

Prijs

AVR wil op termijn ook CO2 gaan afvangen bij de afvalenergiecentrale in Rozenburg. Hiermee hoopt het bedrijf 800 kiloton CO2 extra te kunnen leveren. In totaal zijn er in Europa ongeveer 450 afvalverbrandingsinstallaties die energie opwekken. Het aantal grootschalige installaties voor CO2-afvang is beduidend lager. In Europa staan alleen in Noorwegen twee grote afvanginstallaties, wereldwijd staat dit aantal op zeventien. Een mogelijke reden voor dit beperkte aantal is de prijs van de afgevangen CO2; TNO schat de kosten voor CO2-afvang bij afvalverbranders op € 43 per ton.

Externe CO2-voorziening wordt achilleshiel

LTO Glaskracht berekende dat de glastuinbouw in 2030 2000 kiloton CO2 nodig heeft, als de glastuinbouw voor een groot deel is overgeschakeld op geothermie als warmtebron. Wageningen University & Research stipt de externe voorziening van CO2 daarom aan als de achilleshiel van de verduurzaming van de kassenlandbouw. Op jaarbasis gaat nu al 500 kiloton CO2 naar 600 tuinders in het Westland via de OCAP-pijplijn van Shell in Pernis en bio-ethanolfabriek Alco.

Bron: Technisch Weekblad.

Gerelateerd