Joflor heeft er een nieuwe leverancier van witte phalaenopsis bij. Sion gaat op 2 ha orchideeën telen voor het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het afkweken, verven en vermarkten van de populaire orchidee in bijzondere kleuren. John Valstar, eigenaar van de ververij: “De markt voor geverfde phalaenopsis blijft groeien. Met deze teler breiden we ons aanbod in grootbloemig sortiment van zware kwaliteit verder uit.”

Sion verlegde sinds 2008 al steeds meer de focus naar het veredelen en vermeerderen van phalaenopsis. De teelt en verkoop van eindproduct ging echter nog wel door, onder de merknaam Decorum. Daar komt nu een eind aan. Het teeltbedrijf gaat uitsluitend nog witte phalaenopsis telen voor Joflor, die ze vervolgens zal verven en verkopen. Randy van Paassen van Sion: “De markt voor phalaenopsis is aangetrokken sinds een aantal grote spelers is gestopt. Toch trekken we ons daaruit terug. We willen ons meer gaan richten op onze core business en geen concurrent zijn van de afnemers van onze jonge planten. We gaan vanaf september 2024 wekelijks 20.000 witte phalaenopsis leveren. Dat zullen soorten zijn die geschikt zijn om te verven en die passen in de strategie van de ververij.”

Extra afzetkanaal

Joflor werkt al samen met zo’n 80% van de phalaenopsis-telers in Nederland. Het bedrijf neemt partijen witte phalaenopsis van hen af en geeft die een vrolijk verfje. De markt voor geverfde phalaenopsis groeit gestaag. Voor telers betekent het een extra afzetkanaal, waar ze veelal op afspraak partijen voor opzetten. Maar ook als ze eens een restpartij hebben, kan het bedrijf daar op het laatste moment vaak nog wel een kleurtje aan geven en een afnemer voor vinden. Mits de kwaliteit voldoet aan de hoge eisen van de afnemers. Groen, blauw, paars, geel, roze of tweekleurig; afhankelijk van het seizoen, de feestdag of de voorkeuren van het afzetland, tovert John Valstar de bloemen om in elke gewenste kleur. Met een verfje kan de aanbieder bovendien snel inspelen op nieuwe kleurtrends.

Sortiment voor vakhandel

Geverfde phalaenopsis komt hoofdzakelijk terecht bij de retail. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste afnemers, maar ook Turkije zit flink in de lift merkt Valstar. Ook de vakhandel ziet brood in de kleurtjes. “Vooral door de groeiende vraag naar zwaardere kwaliteit, meertakkers en grotere bloemen, zijn we blij met de samenwerking met Sion. Zij gaan juist voor sortiment zorgen in dat segment, ruimer geteeld,” zegt Valstar.
De uitval van productie bij phalaenopsis heeft ook voor Joflor gevolgen. Leveranciers vielen af, maar er kwamen er ook weer bij. Valstar: “Met de meeste leveranciers hebben we afspraken lopen voor twee jaar. Ook de afvallers hebben zich daar steeds aan gehouden. Het speelveld verandert, maar we kunnen nog steeds goed aan de vraag voldoen. Wel zijn we steeds op zoek naar nieuwe samenwerkingen om het assortiment uit te breiden en andere markten te bedienen.”

Milieuvriendelijk

“De partijen komen groen naar onze productielocatie. Wij kweken ze af, geven de witte bloemen een verfje en zetten ze door naar de geautomatiseerde verpakkingslijn voor ééntakkers, tweetakkers of afwijkende vormen. Het verven doen we handmatig, volgens een eigen methode. De verf is milieuvriendelijk − dat is vooral voor de Duitse retail een harde eis − én veilig. We gebruiken onschadelijke kleurstoffen uit de voedingsmiddelenindustrie.”
Het verven van phalaenopsis ligt overigens best gevoelig. Bij tijd en wijle beschuldigt een octrooi-exploitant diverse ververijen van het onrechtmatig gebruiken van zijn gepatenteerde techniek. Soms leidt dat tot het verplicht afdragen van licenties. Valstar: “Wij verven onder eigen patent, maar we volgen de strijd die woedt natuurlijk wel. Op het moment is het vrij rustig, maar het kan zo weer aanwakkeren.”

30% minder energie

Duurzaamheid is een belangrijk streven bij Joflor. Tijdens de afkweek gebruikt het bedrijf biologische gewasbescherming. Ook werkt het aan het reduceren van de energievraag. “De eisen op het gebied van energieverbruik worden strenger. Daarom investeren we volgend jaar in LED-belichting, zonnepanelen en een e-ketel. Overtollige elektriciteit kunnen we in de periode van maart tot oktober dan omzetten in warm water. De gasvraag zal daardoor aanzienlijk afnemen. We verwachten met deze investering ruim 30% op energie te kunnen besparen.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis