De finalisten van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2020 zijn bekend: Plantanious in Kwintsheul, SK Roses in De Lier en Coöperatieve Telersvereniging Prominent ook uit De Lier. Bestuursvoorzitter Michiel F. van Ginkel bracht afgelopen vrijdag een felicitatiebezoek aan deze topondernemers die kans maken op de meest prestigieuze ondernemersprijs van de Nederlandse tuinbouwsector. Op 8 januari 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt.

De genomineerden zijn:

Plantanious. De tweelingbroers Joost en Freek Jansen leiden Plantanious in Kwintsheul, een potplantenkwekerij die al drie generaties in de familie is. De jonge ondernemers telen kamerplanten en bloeiende seizoensproducten onder 4,5 hectare glas. Bij de productie wordt samengewerkt met collega-bedrijven in binnen- en buitenland.
Op die manier is Plantanious in staat om voor de markt een breed assortiment te voeren met verrassende producten en de intensiviteit van de onderneming te verhogen. De visie van Plantanious is groen, dat blijkt onder meer uit het feit dat de kassen met aardwarmte worden verwarmd en dat het bedrijf, dankzij het gebruik van zonnepanelen, nagenoeg zelfvoorzienend is in het stroomgebruik.

SK Roses. De succesvolle familieonderneming SK Roses is gevestigd in De Lier. De jonge generatie heeft het bedrijf overgenomen. De broers Marc, Bas en Tom Koene voeren de operationele leiding in het bedrijf, dat bestaat uit drie locaties met in totaal 6,5 hectare glas en maar één doel heeft: jaarrond hoogkwalitatieve Avalanche rozen telen.
Op jaarbasis worden meer dan dertig miljoen stelen geproduceerd, die aan meer dan vijftien Europese landen geleverd worden. In de eigen R&D-afdeling wordt momenteel onderzocht of de Avalanche+ rozen ook onder LED-belichting geteeld kunnen worden, met zo min mogelijk lichtuitstoot en zoveel mogelijk behoud van de juiste klimaatomstandigheden.

Prominent. De Coöperatieve Prominent Groep in De Lier bestaat al 25 jaar. De telersvereniging heeft 37 leden en is succesvol in samenwerken, innovatief ondernemerschap en teelt tomaten voor de internationale markt. De leden telen 13 soorten tomaten op 420 hectare in Nederland, waarvan de helft belicht. Daarnaast is Prominent partnerships aangegaan met vooraanstaande telers in Spanje en Marokko.
Op jaarbasis worden 71 miljoen kilo tomaten verpakt voor ketenpartners en retailklanten en worden er meer dan 130 miljoen consumentenverpakkingen geproduceerd. Met elkaar werken de ondernemers constant aan het verbeteren van teelt en kwaliteit door gebruik van LED-belichting, gesloten kassystemen, ondergrondse wateropslag en warmtelevering aan een woonwijk en deelname aan een geothermieproject. Verspilling van tomaten wordt tegengegaan door het drogen van de reststroom tomaten.

Vitaal Ondernemerschap

De jury: alle kandidaten tonen durf, visie en doorzettingsvermogen en zijn parels van de innovatieve tuinbouwsector. De finalisten zijn alle drie onderscheidend op alle aspecten van het ondernemerschap: innovatief met een continue drive tot verbetering van processen in het bedrijf, maar zetten zich ook in voor de ontwikkeling van de sector. Deze ondernemers werken aan een duurzame en circulaire tuinbouw.

Nu de drie genomineerden bekend zijn, gaat de tweede beoordelingsronde in. De winnaar wordt bekend gemaakt op woensdag 8 januari 2020 in Keukenhof, tijdens de feestelijke 34e editie van de prijsuitreiking. Daarvoor worden alle tuinbouwondernemers uitgenodigd. De bijeenkomst staat in het teken van ‘Vitaal Ondernemerschap’.