De twee Brabantse plantenkwekerijen Het Broek Softfruit in Veghel en Van den Elzen Plants uit Erp fuseren en gaan samen verder. Hiermee ontstaat een van de grootste plantenkwekerijen van Noord-Europa. De beide familiebedrijven hebben samen bijna 100 jaar ervaring in de aardbeien-, frambozen- en aspergesector.

De nieuwe directie zal bestaan uit algemeen directeur Arnoud van Asseldonk, operationeel directeur Bart van Eerdt, commercieel directeur Maurice Deben en een nog nieuw te benoemen financieel directeur. De huidige eigenaren, Henk en Jos van den Elzen, blijven adviserend betrokken.

Toekomstperspectief

Beide bedrijven zien schaalgrootte als een voorwaarde om te kunnen blijven investeren in de toekomst. Telers en veredelingspartners moeten kunnen blijven rekenen op een voorspelbare kwaliteit en betrouwbare leveringen vanuit een goed georganiseerd bedrijf. Dit vereist investeringen in onder meer goed personeel, high health locaties en vergaande robotisering van de teeltprocessen. Of zoals Arnoud van Asseldonk het zegt: “Het bedrijf van de toekomst is een industriële onderneming, maar wel met een echt tuindershart. We denken groot, maar handelen dichtbij en betrokken”.

Samen verder als Van den Elzen Plants

Met deze fusie geven de broers Henk en Jos van den Elzen de dagelijkse leiding van hun familiebedrijf uit handen. “Deze fusie betekent heel veel voor ons. We konden ons geen beter scenario voorstellen dan een samengaan met onze gerespecteerde collega die dezelfde waarden nastreeft”, aldus de gebroeders. Ook voor Arnoud en Nancy van Asseldonk van Het Broek Softfruit is het een logische keuze: “Wij kleuren het liefst zelf onze toekomst in en dat doen we nu door onze krachten te bundelen. Zo kunnen we de groei van de markt en de veelzijdige vraag van onze partners het beste invullen”.

Fusiebedrijf 800 ha, waarvan 30 ha glas

Van den Elzen Plants uit Erp bestaat uit een team van ongeveer 25 vaste medewerkers, aangevuld met circa 500 tijdelijke arbeidskrachten om pieken op te kunnen vangen. Het bedrijf produceert op locaties in Erp en Maasbree aardbeien-, asperge- en frambozenplanten. Een team van 7 teeltspecialisten en voormannen stuurt de teelt en productie aan.
Het Broek Softfruit teelt aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Het bedrijf is gevestigd in Veghel. Naast de teelt van fruit is de onderneming ook gericht op de teelt en verkoop van aardbeien-, frambozen- en bramenplanten. Het fusiebedrijf dat verder gaat onder de naam Van den Elzen Plants beschikt over een oppervlakte van circa 800 ha, waarvan 30 ha glas.