Voor phalaenopsis ontwikkelt Wageningen University & Research een methode voor het beoordelen van de blad- en wortelontwikkeling tijdens de opkweekfase in de plug. In een proefopstelling zijn foto’s gemaakt van wortels in de doorzichtige tray’s. Naast een gewone camera gebruiken we ook een camera met een pericentrische lens om de wortels aan de zijkanten van de cups zichtbaar te maken (zie foto).

Gewasexperts hebben op de foto’s goede en slechte wortelpunten gemarkeerd en hiermee wordt het deep learning system ‘geleerd’ wat een goede en slechte wortelpunt is. In de pilot met petunia onderzoeken we of met NIR-spectroscopie water, stikstof en suikers in een petunia stekje kunnen meten.

Uniformiteit van plantkenmerken

Voor tomaat ontwikkelen we een methode om tijdens de opkweekfase de uniformiteit van plantkenmerken over tijd te volgen, zoals planthoogte, bladoppervlak en aantal bladeren per plant. Dit doen we met vaste camera’s in de kas. Dit project is onderdeel van een PPS gefinancierd door de club van 100 en Topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen.

Tekst: Arca Kromwijk