Den Houter Gerbera in Waddinxveen kreeg afgelopen zaterdag duizenden mensen over de vloer. Eigenaar Berry den Houter is enthousiast: “Kom in de Kas was een groot succes. Het was drukker dan voorgaande jaren en het positieve verhaal dat we uitdroegen, sloeg echt aan. Overal gingen de duimpjes omhoog. Dat geeft ons een boost om door te gaan op de ingeslagen weg.”

De Zuidplaspolder was op zaterdag 5 april één van de veertien Kom in de Kas-locaties waar telers hun kassen openstelden voor het grote publiek. Elf bedrijven in het gebied deden mee, waaronder dat van gerberateler Berry den Houter. Het was zijn eerste deelname. “Acht jaar geleden was het ook hier, maar we waren destijds pas net begonnen met ons bedrijf. Inmiddels zijn we ver in verduurzaming en dat wilden we graag laten zien,” zegt de teler. “Het evenement heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Een volgende keer ben ik absoluut weer van de partij.”

Duurzame technieken

Den Houter schat in dat zo’n 12.000 mensen zaterdag een kijkje namen op het bedrijf. “Zoveel mensen hadden we niet verwacht. De eersten stonden al om half tien voor de deur te trappelen, terwijl we pas om tien uur zouden beginnen. Scholieren, gezinnen, ouderen, ondernemers uit de regio; er was van alles wat. We lieten vooral zien hoe we met verschillende technieken inzetten op duurzaamheid en efficiëntie. Zo vertelden we over de LED-belichting die we afgelopen winter hebben geïnstalleerd en de actieve ontvochtiging die we sinds kort toepassen. We legden uit dat we de dubbele schermen intensiever kunnen gebruiken nu er minder vocht zit in de kas, waardoor we 30 procent op gas besparen. Daarnaast lieten we de WKK-installatie zien en vertelden we dat we die gebruiken om de LED’s te voeden én de kas te verwarmen.”

Bankerplanten

De ondernemer en zijn personeel gaven tevens uitleg over het 100% gesloten watersysteem en UV-ontsmetting, waardoor het bedrijf altijd schoon gietwater heeft en niets meer loost. “Mensen stonden ervan te kijken hoe goed we hier bezig zijn. In de media zien ze vaak alleen de negatieve berichten. Ze waren echt verrast en verbouwereerd dat de media die positieve kant eigenlijk nooit belichten.”
Een van de meest gestelde vragen betrof de bankerplanten in de kas. “Mensen vroegen zich af wat die planten daar deden. ‘Jullie telen toch gerbera’s?’, hoorden we veel. Ze konden vervolgens met het blote oog zelf de roofwants Dicyphus zien vliegen, die ons helpt om wittevlieg, spint en mineervlieg uit het gewas te houden. Dat vonden ze superinteressant. En natuurlijk ook dat we daardoor bijna geen chemie meer hoeven in te zetten.”

Technologische snufjes

Over biologische bestrijding konden bezoekers meer te weten komen in de stand van Biobest op het bedrijf. OpusWatch was ook van de partij. “Daar werken we zelf ook mee, om de productiviteit en arbeidskosten in kaart te brengen. Vooral jongeren spreken die technologische snufjes heel erg aan.” Natuurlijk hoopt de teler ook dat scholieren en jongeren tijdens hun bezoek geïnteresseerd raakten in een baan in de tuinbouw. “We hebben flyers meegegeven met de functies die we zelf open hebben staan. Wie weet levert dat de komende tijd nog wat op.”

Beter imago

De bosjes gerbera’s die het bedrijf verkocht tijdens Kom in de Kas, gingen als warme broodjes over de toonbank. Ook de loempia’s en frietjes deden het goed. “Het was in alle opzichten een geslaagde dag. Tot vijf uur hadden we een constante stroom aan mensen in de kas. Ik ben ervan overtuigd dat dit jaarlijkse evenement bijdraagt aan een beter imago voor de branche. We zijn met zijn allen keihard bezig om te verduurzamen. We zijn daar al ver in en zullen in de toekomst nog minder afhankelijk zijn van fossiele energie en chemie. Tijdens de open dag kunnen mensen dat met eigen ogen zien. En dat zegt meer dan mooie praatjes. Het gaf ons echt een boost om te zien hoe positief iedereen was over de tuinbouw na het bezoek.”

Tekst: Astrid Zoumpoulis