Tomatenteler Solyco investeerde twee jaar geleden in een systeem voor elektrostatisch spuiten, een relatief nieuwe techniek binnen de glastuinbouw. Doordat de spuitvloeistof elektrisch is geladen, hecht deze beter aan het gewas. Het bedrijf bespaart hierdoor 30% op gewasbeschermingsmiddelen en meer dan 95% op water. Toch zijn er nog verbeterpunten: het systeem leent zich volgens bedrijfsleider Jack van Schie nog minder goed voor gewasbeschermingsmiddelen in poedervorm.

De techniek van elektrostatisch spuiten wordt al jarenlang toegepast in de fruitteelt. Inmiddels is deze spuitwijze langzaam maar zeker ook in opmars binnen de glastuinbouw, geeft Dick Scholtus van KWH Holland aan. Dit bedrijf levert de X-bust; een systeem bestaande uit een mast, enkele ventilatoren en fijne nozzles (spuitdoppen). “Het systeem verspreidt het gewasbeschermingsmiddel in de vorm van kleine druppels. Er is sprake van een constante druk, waardoor alle druppels even groot zijn. De druppels zijn elektrostatisch geladen en stoten elkaar af. Hiermee voorkom je een ‘stapeling’ van druppels op het gewas. En doordat ze elektrisch geladen zijn, trekt het gewas de druppels juist aan en is de hechting beter. Naast de inzet bij Solyco, werken enkele paprika- en komkommertelers inmiddels met het systeem.”

Experimenteren

Solyco ging in 2018 aan de slag met het elektrostatisch spuitsysteem op haar locatie in Berkel en Rodenrijs. Hier worden trostomaten geteeld, op een oppervlak van 7 ha. “We hoopten hiermee in de eerste plaats spuitvloeistof te besparen”, zegt bedrijfsleider Jack van Schie. “Voorheen kwam er behoorlijk wat vloeistof op de grond terecht, of droop deze van het blad af. Hierdoor ging al snel een kwart van de spuitvloeistof verloren.”
Het eerste half jaar stond volgens Van Schie in het teken van experimenteren: het systeem moest namelijk geschikt worden gemaakt voor de glastuinbouw en daartoe op een spuitwagen worden gemonteerd. “Het duurde ongeveer een half jaar voordat dit naar behoren werkte. Inmiddels hebben we dus meer dan een jaar ‘echt’ ervaring kunnen opdoen.”

Van 8.000 naar 300 liter

Het elektrostatisch spuiten heeft volgens de bedrijfsleider een duidelijke meerwaarde. Vooral omdat hij minder gewasbeschermingsmiddel hoeft in te zetten. “Doordat de druppels beter aan het gewas hechten en er geen druppels op de grond vallen, besparen we zo’n dertig procent op middelen. Ook hebben we fors minder water nodig: aangezien wordt gewerkt met kleine druppels, is minder vocht nodig om een middel te verspuiten. Voorheen hadden we achtduizend liter water nodig voor het uitvoeren van een spuitbeurt op het hele bedrijf, nu is dat nog slechts driehonderd liter. Hierdoor zijn we duurzamer bezig én is een spuitronde goedkoper.”
Volgens Van Schie is het gewas na een bespuiting vrijwel meteen weer droog. “Door de kleine druppels blijft het gewas niet nat en voorkom je dat de verdamping stagneert en groeiremming optreedt.”

Tijdsbesparing

Daarnaast biedt het systeem de bedrijfsleider meer flexibiliteit. Op de spuitwagen staat namelijk een watertank van 100 liter. “Dit werkt veel makkelijker dan bij een normaal spuitsysteem, waarbij je slangen vanaf het betonpad naar de kar moet trekken. Hierdoor bespaar je tijd, net zoals door het feit dat je minder bakken met spuitvloeistof hoeft klaar te maken en je na een spuitbeurt niet met resten spuitvloeistof blijft zitten. Doordat middel met behulp van een doseerpomp aan het water wordt toegevoegd, werk je veel nauwkeuriger. Dit alles levert ons per saldo een tijdsbesparing van zo’n vijftien procent op.”

Verbeterpunten

Toch zijn er volgens de bedrijfsleider verbeterpunten. Zo werkt het systeem nog niet optimaal voor gewasbeschermingsmiddelen in poedervorm, die moeten worden opgelost in water. “Hierbij raken de nozzles nog regelmatig verstopt. Tot dit issue is opgelost, rollen we het spuitsysteem nog niet uit naar de andere locaties.”
Scholtus geeft aan dat een oplossing op handen is voor het verstopt raken van de nozzles. Hiermee voert KWH Holland momenteel duurtesten uit, die over zo’n tien weken worden afgerond. Daarnaast werkt het bedrijf ook op andere vlakken aan een optimalisatie van de X-bust. “We kijken onder meer naar de mogelijkheden om de spuitwagen en de spuitapparatuur beter op elkaar af te stemmen, zodat de batterijtechniek optimaler functioneert. Nu kan een ondernemer hiermee een uur of vijf, zes vooruit, maar dat willen we opkrikken naar zes tot acht uur. Dat moet elektrostatisch spuiten interessanter maken voor een grotere groep glastuinders.”

Tekst: Ank van Lier, beeld: Fotostudio G.J. Vlekke en LD Photography