Heerlijk gevoel wanneer je terugkomt van vakantie en je twee weken ‘fysieke’ afstand hebt genomen. Op die momenten zie ik ons bedrijf zoals een bezoeker het ziet, onbevangen en nieuwsgierig, waarom we de dingen doen zoals we ze doen.

Wandelend of fietsend op zondagochtend doe ik dan eerst een rondje door de kas met hopelijk een voorzichtig ochtendzonnetje en met een enorme rust (geen mensen aan het werk). De tuin staat als het goed is heerlijk te groeien en de bloemen komen qua kleuren explosief op je af. Wat een uniek gevoel blijft dit en het is een gevoel waar ik echt gelukkig van kan worden. Zo’n fijn moment waarop je nog geen last hebt van kleine of grote uitdagingen en ook geen last hebt van alle to-do’s die nog op je liggen te wachten, waardoor het vaak toch net wat minder fijn loopt dan wanneer je normaal in de kas komt.

Maar het is ook het moment, althans zo gebruik ik dit bewust voor mijzelf, om met een open blik te kijken naar hoe we zaken met elkaar aanpakken. Iedere dag in hetzelfde bedrijf met dezelfde mensen maakt ons vaak bedrijfsblind. We hangen diep in de materie en hebben dan met elkaar heel veel begrip waarom we doen wat we doen. Dit is ontzettend logisch, aangezien de snelheid en de dagelijkse druk op bedrijven, die met versproducten werken met korte doorlooptijden, niet te onderschatten is. Ga er dus maar aanstaan om zaken te veranderen en te verbeteren. En toch is dit noodzakelijk, als je als bedrijf relevant wil blijven.

Daarom omarm ik de momenten dat ik vrij ben geweest en als bezoeker door ons bedrijf kan wandelen en kan zien wat we de aankomende periode kunnen en moeten veranderen. Mijn to-do lijst is dus weer gevuld met kleine en grote uitdagingen waaraan we aankomende periode hard gaan werken.

Dat het richting deze winter uitdagend gaat worden, dat is één ding wat zeker is. Dan kunnen we er maar beter voor zorgen dat we er klaar voor zijn.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker