Peter Hollander runt samen met zijn vrouw Paula al veertig jaar het tuinbouwbedrijf ‘De Echte Hollander’ in de Koekoekspolder bij IJsselmuiden. Waar in de beginjaren een breed scala aan groenten werd geteeld, is het bedrijf nu gespecialiseerd in de teelt van de lange, zachte raapsteel Namenia en de exclusieve kasboon Florine.

Deze robuuste, vlezige sperzieboon werd eigenlijk ontwikkeld voor de Spaanse markt, maar sloeg daar niet aan. Daarom trok de zaadfirma het ras terug. Hollander onderkende echter de bijzondere kwaliteiten van dit ras en zorgt nu zelf voor de vermeerdering. Daarmee is hij in Nederland de enige teler van deze bijzondere kasboon.

De lastig te oogsten bonen worden geteeld op substraat onder 10.000 vierkante meter glas. “Je moet oog voor de rijpheid hebben”, zegt Hollander. De productie wordt op een dusdanig niveau gehouden dat de kwaliteit optimaal is en de exclusieve markt niet wordt overspoeld. Groothandel Postuma levert de sperziebonen aan speciaalzaken in heel Nederland. Klanten van de betere groentewinkels weten de goed houdbare en smakelijke kasbonen op waarde te schatten.

Tekst: Gert Janssen, beeld: Vidiphoto