De Vlaamse chrysantenteler Mathias De Vestele wacht met spanning het nieuwe seizoen af. Waar hij vorig jaar door corona een zeer goed jaar draaide, denkt hij dat de vaccinatiegraad komend seizoen wel eens roet in het eten kan gooien. “Als straks veel mensen zijn gevaccineerd, gaat iedereen op vakantie.”

De chrysantensector behaalde vorig jaar net als de hele sierteeltsector zeer goede prijzen. “En ook de voorjaarsbloeiers hebben goede prijzen gemaakt, heb ik gehoord van telers in de buurt”, vult Mathias De Vestele aan, mede-eigenaar van chrysantenbedrijf Devo-Fleur uit het Vlaamse Varsenare, nabij Brugge.
Het bedrijf teelt bolchrysanten op een kasareaal van 3 ha, verdeeld over twee locaties op korte afstand van elkaar. Begin augustus komen de eerste planten uit de kas, waarna de vollegrondsproductie vanaf oktober volgt om vervolgens te pieken in november. De najaarsplanting is vooral populair rond Allerheiligen als winkels en tuincentra acties hebben lopen met de plant.

‘Iedereen op vakantie’

Voor de buitenplanten heeft De Vestele de buit al binnen. “Deze zijn allemaal al verkocht, aan een supermarktketen en aan een Duits doe-het-zelf centrum.” Over de afzet van de chrysanten onder glas is hij meer onzeker en is het volgens hem nog maar de vraag of het effect van corona doorwerkt. “Ik ben een beetje bang dat iedereen na vaccinatie op vakantie gaat”, vertelt hij. “Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar de prijzen waren vorig jaar juist goed omdat iedereen thuis bleef door corona.”
België geldt traditioneel als een belangrijke producent van bolchrysanten, maar De Vestele vertelt dat de teelt de laatste jaren aan volume heeft ingeboet. “Veel telers in West-Vlaanderen zijn er mee gestopt, waardoor het aanbod minder is en de prijzen vaak beter zijn.”

Uitbreidingsplannen

Zelf is de twintiger nog niet met stoppen bezig. Verre van dat. De West-Vlaming, die het bedrijf runt met zijn moeder Sandra Van Overloop en nog jongere broer Cedric is aan het uitbreiden. Waar het bedrijf het afgelopen jaar buiten uitbreidde, denken de ondernemers nu aan een uitbreiding van het kasareaal.
In de twee kassen wisselen de Vlaamse telers de wintergewassen prei, bloemkool en sla af met chrysanten in de zomer. Halverwege mei is de laatste prei voor goede prijzen verkocht en een dag later werden de chrysanten opgezet. De teeltcyclus is dus in volle gang en over twee weken start het bedrijf met verduisteren om eind juli, begin augustus te kunnen oogsten. De kas is onderverdeeld in verschillende compartimenten met verschillende verduisteringsmomenten. Hierdoor kan de bloei gecontroleerd worden en de oogst en het werk verdeeld.

Ontsmetting in loonwerk

Behalve een uitbreiding van de buitenteelt, maakte De Vestele de laatste jaren ook een ontwikkeling door als fytosanitair specialist. Tijdens een bezoek van Onder Glas enkele jaren geleden, vertelde de teler bezig te zijn met een opleiding fytolicentie PS/P3. Deze heeft hij inmiddels op zak, waardoor hij zelf zijn kas ontsmet en officieel ook ontsmettingsmiddelen mag doorverkopen. “Ik ben ook begonnen als loonwerker om bedrijven in de buurt te ontsmetten”, vertelt hij.
Op het familiebedrijf is hij verantwoordelijk voor de boekhouding. Zijn moeder houdt zich bezig met de financiën en de administratie, terwijl zijn broer de mechanica en het transport voor zijn rekening neemt.

Tekst: Jerom Rozendaal