Teelttechnisch verloopt het seizoen tot nu toe goed, zegt komkommerteler Arthur van Geest in Tinte. Van het CABY-virus heeft hij nog geen last, in tegenstelling tot veel collega’s. Wel zit er op een paar plekken in de kas wat komkommerbontvirus in het gewas. “Je moet vooral proberen hygiënisch te werken en de plant weerbaar houden, verder kun je er niet zoveel tegen doen. We gebruiken twee tolerante rassen, maar daar voorkom je het bontvirus niet mee.”
Van Geest plantte dit jaar op 19 en 28 december. Hij teelt onbelichte komkommers, traditioneel, op twee locaties. Twee jaar geleden, toen we hem voor het laatst spraken, plantte hij op 4 januari en was de gasprijs torenhoog. Hij moest die winter door een vertraging in de levering van aardwarmte een duur variabel gascontract afsluiten. Hoe kijkt hij op die periode terug? “Dat zo’n jaar behoorlijk wat gekost heeft, zeg maar. De aardwarmte draait gelukkig goed, we hebben geen onderbrekingen in de levering daarvan gehad. We dekken nu circa 70 procent van onze warmtebehoefte met aardwarmte, de rest met WKK-gas. Omdat de gasprijs flink is gedaald, zal er dit jaar weer wat SDE-subsidie aan te pas komen. Dat was vorig jaar nog niet zo, alleen krijgen we dat pas achteraf.”
Terug naar normaal
Twee jaar geleden ging hij door de hoge gasprijs noodgedwongen anders telen, met meer schermuren, een lager vochtdeficit en een lagere etmaaltemperatuur. Dat leverde toen wat problemen op met Mycosphaerella. Hoe is dat nu? “We telen nu weer normaal. We schermen nog wel veel, dat wel. Maar met die aardwarmte teel je toch net even wat makkelijker. De WKK draaien we nog wel in de winter, maar omdat ze te weinig draaien krijgen we nu een boete. Die nemen we maar voor lief, maar op de gunstige uren laten we hem nog wel draaien, of als je CO₂ nodig hebt en de vloeibare CO₂-leverancier het sinds een week laat afweten, zoals nu. Als het goed is zou dat wel weer goed moeten komen, vandaag of morgen.”
Teeltwissel
Heb je veel veranderd aan de klimaatregeling, nu je op aardwarmte bent overgestapt? Doe je bijvoorbeeld aan ontvochtigen? “Nee, dat niet. We zijn wel gestart met temperatuurintegratie, afhankelijk van de instraling de etmaaltemperatuur hoger of lager zetten. Het was wel een beetje grijs jaar, tot nu toe. We liggen daardoor qua productie 13 procent achter op vorig jaar en verleden jaar was het ook al niet bijzonder. Tijdens de eerste teelt van dit jaar waren de prijzen bovendien heel matig tot slecht. Maar de tweede teelt − sinds eind april − loopt qua prijzen wel goed. Wij leveren op weekcontract aan de Aldi. We zijn best behoorlijk weer ingelopen. We liggen nu bijna gelijk aan vorig jaar.”
Is dat voldoende om de gestegen kosten goed te maken? “Als de laatste teelt zo blijft wel. We zitten nu volop in de teeltwissel. We zijn op 11 juli begonnen met wisselen en zijn sinds deze week weer gaan snijden. Nu de meeste bedrijven weer wisselen, neemt het aanbod altijd iets af. Vorig jaar werd er in mei heel weinig gewisseld om kosten te besparen. Maar ook omdat veel telers toen laat met planten waren begonnen en we nog met hoge energieprijzen zaten. Toen kwam alles op een hoop.”
CABY-virus
Teelttechnisch verloopt het seizoen tot nu toe goed, zegt Van Geest. “We hebben wel wat last van het bontvirus, maar niet van het CABY-virus. Verleden jaar hoorde je weinig over CABY, maar dit jaar is het best ernstig hier en daar. In de regio Lansingerland is het soms zelfs behoorlijk heftig, maar ik heb het hier in Tinte gelukkig nog niet gezien. Wij hebben geen insectengaas, nee. Het is belangrijk om goed op de luisbestrijding te letten, we scouten voortdurend op luis. Wat komkommerbontvirus betreft: je moet vooral hygiënisch proberen te werken en de plant weerbaar zien te houden. Wij hebben ook tolerante soorten neergezet: Bonsagan van Rijk Zwaan op de ene tuin en Dee Viate van Enza op de andere. Het is een tolerantie, geen 100% resistentie. Je voorkomt het er niet mee, maar het helpt wel.”
Verduurzamen
Heb je nog plannen om verder te verduurzamen of investeren, of is het nog even afwachten wat er onder de streep overblijft dit jaar? “We willen nog gaan investeren in zonnepanelen op water. Dan zijn we niet alleen met warmte maar ook met elektriciteit 60 tot 70 procent hernieuwbaar, zeg maar.”
Heb je nog last van het weer, nu het overdag 25 tot 30 graden is? “Ja, we zijn nu aan het wisselen, dan is het altijd warm. Dat kleine plantje proberen we ’s ochtends zo koel mogelijk te houden, we hebben hier lagedrukverneveling. Die staat dan de hele dag aan. Onder een vochtdeficit van 9 gaat die automatisch aan. Verder is het een kwestie van schermen. Die teelt loopt meestal door tot 1 november. We laten het afhangen van de prijzen en hoe gezond het gewas dan nog is.”
Ga je nog op vakantie dit jaar? “De kinderen gaan naar Limburg in een huisje en ik ga er af en toe heen. Met zo’n teeltwissel is het altijd een beetje hectische periode. Deze week moeten we nog op woensdag en vrijdag planten, daarna wordt het weer iets rustiger.”
Wil je nog iets meegeven aan je collega’s? “Houd je hoofd koel en aan het eind van het jaar weten we het weer.”
Tekst en beeld: Mario Bentvelsen