In een proef bij Demokwekerij Westland is aangetoond dat bepaalde biostimulanten de weerbaarheid van komkommerplanten tegen mozaïekvirussen ondersteunen. Planten die behandeld waren met wilgenbastextract en nanodeeltjes zilver vertoonden een minder sterk ziektebeeld en groeiden hier sneller doorheen. Volgens producent PlantoSys stimuleren deze producten bovendien de groei en productie, wat ook in een virusvrije omgeving in hogere opbrengsten zou resulteren.

In de door Demokwekerij Westland uitgevoerde proef werden verschillende behandelingen vergeleken: onbehandeld (referentie), een behandeling waarin vanaf de start van de teelt wilgenbastextract (SalicylPuur) wordt meegedruppeld en een behandeling waarin als aanvulling één bespuiting met zilverdeeltjes (Argentum) plaatsvond.
In elke behandeling werden de planten na drie weken met behulp van een harde spons bewust met virus geïnfecteerd. Twee weken later werd via ELISA-toetsen in een onafhankelijk laboratorium de aard en mate van virusbesmetting vastgesteld. Rond dat moment werden ook de eerste virussymptomen in het gewas zichtbaar.

Blijvend vitaler

“Vooral de gecombineerde behandeling met SalicylPuur en Argentum had een duidelijk merkbaar positief effect”, licht Alwin Scholten van PlantoSys toe. “De koppen bleven vitaler en sterker, vormden minder kleine, gele, vervormde bladeren en groeiden er veel sneller doorheen dan de planten die niet of alleen met wilgenbastextract waren behandeld. Dit bevestigt eerdere proeven en praktijkervaringen met deze producten in andere landen.”
Volgens Scholten ondersteunen beide producten de natuurlijke afweer waarmee planten zich tegen virussen kunnen verweren. Wilgenbastextract bevat een relatief hoge concentratie plantenhormonen.
“Het ondersteunt het afweersysteem en draagt bij aan een gezonde, vitale gewasontwikkeling”, legt hij uit. “Dat is precies wat je van een biostimulant mag verwachten. Het verklaart ook waarom planten die met SalicylPuur verrijkt gietwater krijgen langer vitaal blijven en daardoor meer produceren. Ook wanneer er geen virusinfectie heeft plaatsgevonden.”

Spuiten voor goede gewasbedekking

Ondanks de positieve bijdrage aan het afweersysteem was het effect van wilgenbastextract alleen onvoldoende om de opzettelijke virusbesmetting goed te doorstaan. “In combinatie met Argentum was het effect wel naar wens”, vervolgt de algemeen directeur. “Eén gewasbespuiting met nanodeeltjes zilver in lage concentratie, uitgevoerd zodra de eerste virussymptomen zichtbaar worden, volstaat om de balans naar de goede kant te laten doorslaan. Een goede gewasbedekking is daarbij wel van belang. Om die reden adviseren wij om het product echt te verspuiten en niet toe te passen via LVM.”

Positief verrast

Was de proef wel noodzakelijk, gezien het feit dat de effecten al eerder op andere plaatsen waren vastgesteld? Scholten: “Misschien niet, maar Nederlandse telers zijn nuchter en niet eenvoudig te overtuigen. Zij willen graag met eigen ogen zien of iets als dan niet werkt. Een onafhankelijk uitgevoerde proef in hun eigen omgeving leek ons daarom gepast. Ondanks de beperkingen vanwege corona hebben 14 telers en adviseurs de proef bezocht en zij waren vrijwel allemaal positief verrast. We zien nu al dat de eerste praktijkervaringen in Nederland dat gevoel bevestigen en versterken.”

Tekst: Jan van Staalduinen