Anders dan in de afgelopen jaren steekt Botrytis deze zomer weer wat vaker de kop op in de tomatenteelt. Voornaamste oorzaak: een donkere periode met veel neerslag, vochtige lucht en relatief hoge temperaturen. Ideale omstandigheden voor deze zwakteparasiet. Neem bijtijds passende voorzorgsmaatregelen en voer indien nodig een bestrijdingsronde uit.

Botrytis is de afgelopen week al op meerdere tomatenbedrijven met onbelichte en belichte teelten vastgesteld. Da’s toch even wennen na die droge warme zomers uit het recente verleden. Vrijwel niemand had er toen last van. Met een systematische aanpak kun je het de schimmel gelukkig een stuk lastiger maken. Zo’n aanpak kan beginnen met het instrueren van medewerkers en met een aangepaste klimaatstrategie.

Sporendruk verlagen

Let (niet alleen bij het scouten) extra op aantastingen en meld of markeer deze, zodat vervolgactie ondernomen kan worden. Die bestaat uit het wegsnijden en afvoeren van zieke gewasdelen om de sporendruk te verlagen en eventueel een bestrijdingsronde. Daarvoor is feitelijk alleen nog het middel Luna Privilege in beeld. Dat is geschikt voor druppelbehandeling, waardoor het gewas droog blijft en er niet nog meer vocht in de kas wordt gebracht. Ook dat helpt om de sporendruk te verlagen en onder de huidige weersomstandigheden is dat een belangrijk doel.

Bladsnijden

Houd zeker de komende periode het bladsnijden goed bij. Zitten er meer dan twaalf tot vijftien bladeren aan een stengel, dan mogen de oudste weg. Dit beperkt de verdamping (is extra vocht, willen we niet) en brengt meer UV-licht onder in het gewas, wat Botrytis niet goed verdraagt. Bovendien draagt het bij aan een betere luchtcirculatie.

Klimaat

Luchtbeweging en ontvochtigen zijn nu het parool, dus de luchtramen mogen wat verder open. Vooral ’s nachts en dan kan ook de etmaaltemperatuur naar beneden. Zet de luchtramen aan beide zijden 2 à 3 cm open, zodat er vochtige, warme lucht naar buiten kan en droge, koelere lucht de kas inkomt. Bent u na deze maatregelen nog steeds beducht voor Botrytis-infectie? Zet dan een minimumbuis in van 30 tot 35ºC. Onder de huidige omstandigheden is die oude, beproefde methode een extra stok achter de deur om de schimmels op afstand te houden.

Tekst: Willem Valstar, StarGrow Consultancy