Naast hun kantoorpand in Poeldijk bouwt Certhon een nieuwe onderzoeksfaciliteit: het Certhon Innovation Centre. De kassenbouwer zegt twee jaar voorop te lopen in het onderzoek naar de optimalisatie van de technologie van daglichtloos telen. In het Innovation Centre zal vanaf eind 2017 in acht groeicellen doorlopend onderzoek worden gedaan om ‘hét teeltsysteem van de toekomst te ontwikkelen’.

De bouw van het Innovation Centre is vorige maand gestart, waarin PlantyFood, de door Certhon ontwikkelde teeltmethodiek voor het daglichtloos telen van groenten, fruit en sierteelt, wordt doorontwikkeld. PlantyFood is een ‘unieke combinatie van techniek en agronomische kennis voor daglichtloos telen, waarbij de kwaliteit, uniformiteit en betrouwbaarheid van de productie centraal staat’.

Daglichtloos telen

De kassenbouwer ziet een groeiende vraag naar veilig en gezond voedsel, die bovendien lokaal en duurzaam geteeld is. Het telen in een groeicel vraagt echter om andere teeltwijzen dan in een traditionele kas. De grootste verandering is dat er niet meer geteeld of gecorrigeerd wordt op het buitenklimaat, maar het klimaat volledig samengesteld wordt op basis van beschikbare technieken. Op een oppervlakte van 240 m2 zullen tests worden gedaan die zo dicht mogelijk bij de praktijk staan.

Potentie in opgaande gewassen

Certhon ziet potentie voor daglichtloos telen in tomaat, paprika, zacht fruit, sla, kruiden en andere gewassen. Deze gewassen zullen worden getest in verschillende klimaten, met verschillende luchtvochtigheden en lichtrecepturen. Ook zullen tests worden gedaan met de verlichting, sensoren en hard- en software.
“Wij willen geen onderzoeksinstituut zijn”, zegt John van der Sande, Hoofd R&D bij Certhon. “Maar met de kennis die wij opdoen in onze eigen onderzoeksfaciliteit kunnen wij onze klanten de eerste één á twee jaar op weg helpen. Naast het gereedschap voor het creëren van een optimale omgeving, bieden we ook specifieke teelttechnische kennis.”

Bron en foto: Certhon.

Gerelateerd