Al vanaf jongs af aan droom ik ervan om een keer te mogen vliegen in een vliegtuig. Op mijn zevende mocht ik namelijk een keer in de cockpit kijken bij de piloot die ons naar onze vakantiebestemming vloog. Ik herinner me nog goed alle toeters en bellen die de piloten in de gaten moesten houden en het fantastische uitzicht toen ik naar voren keek. De twee heren leken in hun element en het vliegtuig bestuurde zich vanzelf. Vol bewondering ging ik weer naar mijn stoel. 

Met de behoefte aan het verwerken van steeds meer data in de kwekerij wil ik dat gevoel van piloten die ‘in control’ zijn weer terugkrijgen. Sinds een paar jaar zijn we daarom bezig om een cockpit te creëren. Een plek waar alle data samenkomen, het bedrijf zich vanzelf (bij)stuurt en waaruit je een fantastisch uitzicht hebt.

Vanuit deze achtergrond ben ik een aantal jaren geleden op zoek gegaan naar partijen die me kunnen helpen om de cockpit-droom te verwezenlijken. Via wat omwegen ben ik vorig jaar in contact gekomen met Corvus Drones. Zij hebben een droom om alle planten digitaal in kaart te kunnen brengen door middel van een drone. Samen zijn we op weg om het uitzicht in de cockpit te krijgen. Op de GreenTech heeft deze leverancier onlangs de Innovation Award in de categorie ‘Concepten’ gewonnen en dat is niet zonder reden. Want hoewel het stoer klinkt om met een drone door de kas te vliegen, uiteindelijk gaat het erom voor beide partijen een business case te hebben.

Tot slot wil ik het nog hebben over de extreem zorgelijke energiecrisis. De gasprijzen zijn ongekend hoog en de vooruitzichten diep triest. Nog dieper zakt de moed je in de schoenen als je bedenkt dat zowel België als Duitsland nog gaan overstappen op gas. Dezelfde crisis zit er ook aan te komen in de biomassa industrie. Onbegrijpelijk dat aanbod van biomassa niet is meegenomen in de toewijzing van SDE+ subsidies. Ik vraag me dan wel af: hoe krijgen we hier meer invloed op? Misschien is onze overheid ook toe aan een cockpit met de juiste informatie.

Dieter Baas, perkplantenteler in Ens