Even voorstellen: mijn naam is Marius Mans, eigenaar van Mans Flowers, een gerberakwekerij van bijna 6 ha in Brakel in de Bommelerwaard. Toen de redactie mij vroeg als columnist moest ik daar eerst over nadenken. Schrijven is namelijk niet mijn hobby, maar aan de andere kant prikkelt het mij wel om dieper over actuele onderwerpen na te denken en mijn visie te delen met collega’s. In mijn bedrijfsvoering spelen vernieuwing en innovatie een belangrijke rol. Met de nieuwbouw en uitbreiding van mijn bedrijf heb ik dit zo optimaal mogelijk proberen toe te passen door gebruik te maken van Het Nieuwe Telen en diffuus glas. Daarnaast gebruik ik jaarrond biologische bestrijders.

In mijn columns wil ik stilstaan bij wat mij op dat moment het meest bezighoudt. Het kan ook zijn dat ik aansluit bij het thema van Onder Glas. ‘Water & Emissie‘ is zo’n onderwerp dat komend jaar bij veel telers meer aandacht krijgt dan ooit tevoren.
Lozen op het oppervlaktewater is steeds meer gebonden aan strenge richtlijnen. Dat is te begrijpen als je kijkt naar de weg die het water aflegt vanuit onze sloten. Het water bij mijn bedrijf komt uiteindelijk in de Maas waar het wordt gewonnen voor drinkwater in de regio Den Haag. Met oog op duurzaamheid en het imago van de tuinbouw is het in goede banen leiden van deze waterstromen belangrijk. Voor de ene teler is dit makkelijker te realiseren dan voor de ander, zowel technisch als vanwege de kosten van de oplossingen. Binnen de gerberateelt zijn we al een aantal stappen verder. Onze teelt is een gesloten teelt; het gietwater kunnen we volledig recyclen.

Door het retour drainwater te bemonsteren, beoordelen we hoeveel water en voeding de plant daadwerkelijk opneemt. Daarop wordt de voeding- en watergift bepaald. Sturen doen we op gemiddelde. Met 28 soorten kan dat bijna niet anders, maar indien nodig kunnen we het recept bijstellen. We hebben per twee kappen een kraanset geplaatst, voorzien van een drukmeter. Dankzij de drukgecompenseerde druppelaars krijgt elke plant in de kas dezelfde hoeveelheid water. Wortels zijn de motor van de plant. Goede wortels geven een sterke, mooi groeiende plant. Daarom is een goede watergift zo essentieel.
Het wordt tijd dat we onze duurzame manier van telen meer onder de aandacht brengen van de consument. Mooie doelstelling voor het nieuwe jaar toch?

Marius Mans
Gerberateler in Brakel