Paprikateler Roy Persoon van Personal Vision in Bleiswijk ‘leende’ het dak van zijn bedrijfsruimte aan de lokale energiecoöperatie ‘Nieuwe Lansinger Stroom’ voor de aanleg van bijna 500 zonnepanelen. Afgelopen zaterdag werd de start van dit project feestelijk gevierd. De inschrijving voor fase 2 – voor nog eens 496 zonnepanelen – is inmiddels gestart.

Hoe verliep de opening?

“De wethouder was er, het AD, een aantal andere politici, media en circa 50 leden van de coöperatie (tevens eigenaren van een aantal zonnepanelen, red.), plus een aantal geïnteresseerden voor fase 2.”

Waarom hebben jullie meegedaan aan dit project?

“Verschillende redenen. Wij telen 7 hectare paprika’s en hebben zelf een WKK draaien, maar hebben geen belichting. Met SDE kon dit project wel rond, maar was het niet heel erg interessant. Een jaar of twee geleden stond er een oproep in de lokale krant waar de nieuw opgerichte coöperatie op zoek was naar daken voor zonnepanelen. Toen dachten we: dat is eigenlijk hartstikke leuk, om zo meer betrokkenheid te creëren met de bewoners van onze gemeente. We kunnen burgers meer vertellen wat we doen, en waarom we bepaalde dingen doen. Het zijn mensen die geïnteresseerd zijn in verduurzaming en milieu, en tegelijkertijd kun je ze meenemen in de processen op ons bedrijf. Het is goed voor het imago van de glastuinbouw.”

Want jullie lenen in feite jullie dak uit aan een energiecoöperatie?

“Klopt. De panelen zijn niet van ons, maar van de coöperatie. Er zit een bijzondere constructie achter. Het is een zogenaamd postcoderoos-project, waarbij een groep lokale deelnemers een korting krijgt op de energiebelasting. Na de standaard looptijd van 15 jaar worden de panelen in principe van ons. Dan hebben wij nog plezier van de rest van de levensduur.”

Hoe lang gaan ze dan nog mee?

“Ze garanderen een rendement van 80% na die 15 jaar. Maar 25 jaar gaan ze altijd mee, dat kan 30 jaar worden.”

Gebruiken jullie zelf stroom van de panelen?

“In principe wordt alles verkocht aan energiemaatschappij OM. Wij hebben ook gekeken naar een case, waarbij wij stroom van de coöperatie zouden kopen. Maar dat bleek voor ons niet interessant, omdat wij met onze WKK een stuk goedkoper stroom kunnen maken. Met de motor maken we 2,4 MW en de hoeveelheid bedrijfsstroom die wij nodig hebben is gemiddeld 100 kW.”

Maar heeft dit nog invloed op de inzet van de WKK?

“Nee, eigenlijk gaat alles direct het net op. Als de WKK een keer niet zou draaien, vanwege storing of te lage stroomprijzen, houden we die stroom wel fysiek op ons bedrijf. Daarmee bespaar je weer transportkosten. Daar zit dus nog een klein plusje.”

Het is dus voor jullie ook bedrijfseconomisch interessant?

“Ja, voor dit soort projecten geldt een vast tarief per paneel per jaar en de duur die daar tegenover staat. Wij hebben ons eigenlijk in natura laten betalen, zijn daarmee tevens lid geworden van de coöperatie en hebben een aantal panelen op onze naam gezet.”

Wat kunnen andere telers hiervan leren?

“De coöperatie is hartstikke ambitieus en gemotiveerd om meer daken vol te gaan leggen. Wij hebben nu het startschot gegeven en hopen hiermee vertrouwen te wekken bij de burgers, want we hebben nu nog ‘maar’ vijftig huishoudens bereikt. Met fase 2 worden dat er in totaal honderd. Er zijn natuurlijk best veel mensen die zelf panelen hebben, maar er is nog steeds een hele grote groep die dat niet kan of wil, omdat ze het simpelweg niet mooi of te duur vindt bijvoorbeeld.”

De aandeelhouders verdienen er ook nog wat aan?

“Zeker, het geschatte rendement voor fase 1 is 5,8%. Als fase 2 doorgaat wordt het voor het hele project 6,1%. Als particulier krijg je momenteel voor je spaargeld 0% rente. Tegelijkertijd doe je nog wat voor het milieu en de duurzaamheid. Het is een groene investering voor die bewoners.”

Dit zouden meer telers moeten doen?

“Er zijn momenteel heel veel burgerinitiatieven, die op zoek zijn naar ruimte om zonnepanelen op te plaatsen. De tuinbouw kan hiervan profiteren, als ze daar op een goede manier op inspeelt. Als het voor jou economisch niet rendabel is of als de marge te laag is om zelf in zonnepanelen te investeren, kun je de ruimte alsnog benutten door met zo’n coöperatie in zee te gaan.”

Tekst: Mario Bentvelsen