Tomatenteler Piet van Antwerpen in ’s-Gravenzande en komkommerteler Theo Groenewegen in De Lier zijn allebei enthousiast over het gebruik van gestabiliseerde waterstofperoxide tegen ‘crazy roots’ (Agrobacterium), ook al zijn de kosten vrij hoog. Beide telers bleven de laatste twee jaar dat ze het middel hebben gebruikt vrij van de vervelende en soms hardnekkige bacterieziekte.

Piet van Antwerpen heeft zijn tomatentuin verhuurd om het wat rustiger aan te doen, maar twee jaar geleden verklaarde hij in Vakblad Onder Glas dat hij de wildgroei van wortels in een seizoen met 80% wist terug te dringen. “Wij zijn daarvoor een jaar op kokos gaan telen en dachten ervan af te zijn, maar het werd alleen maar erger. Toen zijn we op aanraden van Royal Brinkman Huwa-San TR-50 gaan gebruiken, een biocide op basis van gestabiliseerde waterstofperoxide. Dat middel hebben we zowel bij de teeltwisseling als tijdens de teelt gebruikt, we teelden toen weer op steenwol. Je moet wel een heel strikt reinigingsprotocol volgen, dat al begint als je het oude gewas gaat opruimen. Maar als je dat doet werkt het echt fantastisch. We druppelden het middel ook tijdens de teelt dagelijks mee. De twee daaropvolgende seizoenen bleven we helemaal vrij van crazy roots.”

Werkzame stof

Ook komkommerteler Theo Groenewegen in De Lier is enthousiast over deze methode. Hij gebruikt een ander merk namelijk Oxyl-Pro, maar de werkzame stof is hetzelfde. Voor de teeltwisseling wordt al begonnen met het reinigen van de drainsilo, alsmede het drainsysteem en alle leidingen. Tijdens de teelt druppelt hij gewone waterstofperoxide mee, om kosten te besparen. “Of het werkt? Ik heb het idee van wel. Een paar jaar terug hadden we best wel last van crazy roots, toen we nog tomaten teelden. Eigenlijk zien we dat nu – ik teel sinds vier jaar komkommers – helemaal niet meer.”

Protocol en discipline

Volgens beide telers is het reinigingsprotocol strikt volgen en discipline tijdens de teelt het belangrijkste, met name als de bacterie eenmaal in het waterbassin zit. Groenewegen: “Daarom druppelen we het spul ook mee natuurlijk. Als je leidingen bij de teeltwissel maar schoon zijn, heb je al een hele hoop getackeld.” Van Antwerpen: “Ik weet wel: een heleboel mensen vinden het te duur en gaan dan lopen rommelen met andere dingen of stoppen ermee. Dan ga je natuurlijk risico’s lopen. Ik heb de laatste twee jaar gewoon goede tomaten gehad, zonder crazy roots, met een hartstikke mooie productie.”

Tekst en beeld: Mario Bentvelsen