Kwekerij Dynaplant is gespecialiseerd in de teelt van bloeiende en groene kamerplanten. Op- en verpotten is een belangrijke handeling, maar ook een stressmoment voor de plant. Om de wortelontwikkeling dan een zetje in de rug te geven gebruikt de kwekerij een bodemvoedingsmiddel dat bestaat uit een uitgekiende combinatie van meststoffen, biostimulanten, planthormonen, huminezuren en sporenelementen.
Bij kwekerij Dynaplant worden calla’s, clivia’s en de groene kamerplanten kentiapalmen, monstera en strelitzia ‘Nicolai’ gekweekt in diverse potmaten. Het bedrijf zit in de groei en bestaat inmiddels uit drie locaties in De Lier, met een gezamenlijk areaal van 7,5 ha.
“De markt voor groene planten is hard gegroeid de laatste jaren. Na de overname van de tuin aan de Pastoor Verburghlaan in 2020 kwam vorig jaar deze locatie aan de Noordlierweg erbij”, vertelt Thomas van der Eijk (25). Hij is als scholier begonnen op de kwekerij en na zijn opleiding bij MBO Westland en wat cursussen bij Hogeschool InHolland is hij nu medeverantwoordelijk voor de teelt op de nieuwste locatie. “We telen hier alleen strelitzia, kentia en monstera. De calla’s zijn onze grootste teelt, die produceren we op de hoofdvestiging.”
Dynaplant teelt op vanaf stekgoed dat wordt opgepot in de potmaten 17, 21, 24 en 27 cm. Dit levert forse eindproducten op, tot wel 180 cm hoog. Bij de grote maten hanteert het bedrijf per pot drie tot zes stekjes. “Onze ambitie is om de volste planten te maken, met een stekje meer dan bij onze collega’s”, zegt Van der Eijk.
Start bij stekken
Een belangrijk moment in het teeltproces is het oppotten en verpotten van de planten. Bij Dynaplant worden ook veel planten verpot, om ze met een gewenst aantal stekjes gelijkmatig te laten doorgroeien. “Elke gewashandeling is een stressmoment, en zeker het verpotten”, geeft Van der Eijk aan.
Eigenlijk hebben de planten op dat moment iets extra’s nodig naast water en wat kunstmest, realiseerde de teeltman zich. Via leverancier Benfried kwam vervolgens het bodemvoedingsmiddel Root&Shoot in beeld. Het is een bijzondere combinatie van voedingsstoffen, biostimulanten en sporenelementen die de wortelgroei en scheutontwikkeling stimuleren. Specifieke ingrediënten zijn zeewierextract, vishydrolysaat, minerale NPK’s, aminozuren, sporenelementen, humine- en fulvinezuren en vitaminen.
“Het middel bestaat al veel langer, maar het is door ons voor het eerst in deze teelt toegepast. We zijn begin 2023 gestart met uitproberen door het in een klein vakje met de gieter toe te dienen. We konden de ontwikkeling van planten vergelijken met de rest van de kap”, vertelt Van der Eijk. Toen dat goed beviel, is het gebruik uitgebreid naar de hele strelitziateelt.
Proeven met cyclaam
De leverancier maakte de teler warm voor het product met beelden van een eigen proef in cyclamen. De verschillen in bloemontwikkeling tussen de gangbaar behandelde planten en de innovatieve bemester zijn opvallend.
“Wij hebben naast cyclaam het middel ook getest in enkele andere potplanten. We doen dit omdat we onze producten willen blijven testen en ook om telers te overtuigen door ze de verschillen te tonen tussen gangbaar behandelde planten en Root&Shoot. Het mooiste is natuurlijk wanneer een klant het resultaat zelf kan zien op zijn eigen bedrijf, zoals op dit bedrijf”, laat Benfried-adviseur Peter van der Wel weten.
“De producent van het middel is Soiltech, waarmee we nauw samenwerken. Dat bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van bladvoedingsproducten en biostimulanten. Samen zorgen we ervoor dat we in de voorhoede lopen bij de transitie van conventionele teelten naar toekomstbestendige, weerbare teeltsystemen”, licht hij toe. Wij bieden de biostimulanten van deze producent met name aan in de teelt van zaden, kweekgoed, jonge planten, perkgoed, potplanten en snijbloemen.”
Wortelharen
De weerbaarheid van planten wordt steeds belangrijker nu het middelenpakket verder inkrimpt, geeft Van der Wel aan. Ook voor Dynaplant is dat mede een reden om aan een weerbaarder gewas te werken. “De ontwikkeling in het middelenpakket maakt het gebruik van groene middelen interessanter. Als je kijkt naar Root&Shoot, dan blijkt de kracht vooral de uitgekiende combinatie die ervoor zorgt dat de plant meer gaat wortelen en vertakkingen met wortelharen aanmaakt.”
Van deer Wel legt uit dat de aanmaak van extra haarwortels de plant in staat stelt om elementen op te nemen, waaronder moeilijk opneembare elementen zoals calcium. Dit calcium draagt bij aan stevigere cellen in de plant. Dit verhoogt de weerstand en stressbestendigheid van de plant.
Van der Eijk: “Het gebruik verandert niets aan ons bemestingsplan. Dit is puur een extraatje om de plant te helpen om zijn wortels op de goede plek te krijgen. Als dat eenmaal zover is, dan gaat deze zich wel ontwikkelen.”
Het toedienen gebeurt niet standaard bij het oppotten, maar vooral bij het vérpotten van de grote maten. “Dan geven we één keer een goed shot, door even te broezen met de spuitkar. Daar rijden we handmatig mee langs het gewas om het middel te gieten”, legt de teler uit.
Zeewier
Een bijzonder bestanddeel van het product is zeewier. Deze zijn van nature rijk aan alginaten en complexe suikers. Deze stoffen helpen de zeeplant te overleven in de extreme omstandigheden in zee en ze bieden ook voordelen voor tuinbouwgewassen in stressvolle perioden. Van der Wel vult aan: “De humine- en fulvinezuren zorgen ervoor dat de voedingsstoffen efficiënter worden opgenomen. De aminozuren zijn gewonnen uit visresten en helpen de planten omgaan met stress, net als de toegevoegde vitaminen.”
Daarnaast bevat het product organische stikstof die langzaam vrijkomt, wat leidt tot een evenwichtige opname. Dit zorgt in de plant ook voor een evenwichtige en goede omzetting van stikstof naar aminozuren en uiteindelijke eiwitten. Hierdoor worden zuigende insecten zoals luis en wittevlieg minder aangetrokken, aangezien die houden van een overvloed aan nitraat in de plant.
Volgens Van der Eijk zijn de planten dankzij het middel weerbaarder in stressmomenten en minder ‘foutgevoelig’. Hij kan niet zeggen dat het de groeisnelheid vergroot, of dat het zorgt voor minder uitval door ziektes. “In de andere soorten hebben we het nog niet uitgeprobeerd. Monstera wortelt heel makkelijk, bij kentia zouden we het wel kunnen proberen, want die maakt weinig wortelharen aan. Maar nu is dat gewas ook sterk genoeg.”
Tekst en beeld: Koen van Wijk