Een half jaar na de eerste toelating van het plantenhormoon cytokinine als groeiregulator voor pot- en perkplanten onder glas, neemt het gebruik toe. In phalaenopsis wordt het algemeen gebruikt om meer bloemtakken te krijgen, bij andere potplanten zijn er positieve ervaringen, maar moet de kennis over gerichte inzet nog opbouwen.

De cytokininen zijn een groep plantenhormonen, die de celdeling, de vorming van nieuwe scheuten en de uitloop van knoppen stimuleren. Verder gaan ze veroudering tegen. Bij bespuiting van planten met de plantenhormomen lopen meer knoppen uit, omdat de apicale dominantie wordt doorbroken. Hoeveel er uitlopen, hangt af van de verhouding met een ander hormoon, namelijk auxine, dat juist de apicale dominantie bevordert (apicale dominantie betekent: de hoofdknop onderdrukt de uitloop van zijknoppen).

verschillende vormen

Er bestaan verschillende natuurlijke cytokininen. De toegelaten formulering bevat een synthetische vorm, namelijk 6-benzyladenine. Hij wordt verkocht onder de naam Configure SC.
Onder potplantentelers bestaat veel belangstelling voor een middel dat vertakking bevordert. Met name in de donkere periode kan dat te wensen overlaten waardoor planten minder sierwaarde opbouwen. De toelating voor het ‘vertakkingsmiddel’ is er gekomen na druk vanuit de sector.

Populair bij phalaenopsis

Inmiddels gebruikt het merendeel van de phalaenopsistelers dit middel, constateert Lowie Smolders, productspecialist gewasbescherming bij Royal Brinkman. “Deze teelt liep voorop bij de toelating. De telers gebruiken het om meer bloemtakken te krijgen. In andere teelten is nog weinig ervaring hoe het middel het beste kan worden ingezet, maar neemt de belangstelling wel toe. Het is sinds kort ook in Duitsland toegelaten”, vertelt hij.

nieuwe belanstelling

De toeleverancier constateert dat een nieuwe groep telers, die nog nooit met groeiregulatoren heeft gewerkt, nu belangstelling heeft. Een bijwerking is dat de planten gedrongener blijven. De plant verdeelt immers zijn assimilaten meer als er meer knoppen uitlopen. Bij weten van de toeleverancier wordt het nu niet ingezet als remmiddel. Maar het gebruik van remmiddelen op basis van anti-gibberellinen staat onder druk. Als daar een gat mocht vallen, zou dat wellicht het cytokininegebruik verder kunnen bevorderen.

Tekst: Tijs Kierkels