“Weerbaarheid is geen onderwerp waarmee ik me nadrukkelijk bezighoud. Prioriteit ligt bij mogelijke problemen in de planten op mijn tuin.” Dat zegt bromeliateler Peter Zeestraten naar aanleiding van het artikel in Onder Glas over onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw naar plantversterkers in potplanten. “Ik sluit niet uit dat veredelaars dit wel met belangstelling volgen. In de toekomst kan dit wellicht ook specifiek voor bromelia worden opgepakt.”

Zeestraten hecht zelf vooral waarde aan onderzoek naar kwaliteitsproblemen als ‘tubbing’ (pijpvorming in de hartbladeren) en bladgatenziekte. “Dat zijn, afhankelijk van de soort, best serieuze problemen.” Hij heeft positieve ervaringen met gericht onderzoek in het Belgische Leuven. “Spuiten met een zeepoplossing, zodat de bladeren niet plakken, heeft ‘tubbing’ bij mij al voor meer dan 95 procent opgelost”, aldus Zeestraten.
Dat er ook onderzoek wordt uitgevoerd in België vindt de teler uit Berkel en Rodenrijs van ondergeschikt belang. “In Bleiswijk is recent het lichtonderzoek uitgevoerd voor potplanten. In Leuven heeft professor Maurice de Proft zich gespecialiseerd in bromelia. Die expertise moeten we als telers benutten. Sowieso moet je onderzoek daar laten uitvoeren waar de meeste specifieke kennis zit.”
De bromeliateler is onlangs, opnieuw, lid geworden van de LTO-organisatie vanwege de oprichting van de gewascoöperatie. “Ik wacht af of het lidmaatschap van de belangenvereniging mij de gewenste meerwaarde geeft. Het belangrijkste vind ik dat er een krachtig initiatief ontstaat op gebied van onderzoek en promotie. Met elkaar moeten we het gewas sterk houden. Dat is lastig genoeg in een tijd dat collectiviteit geen vanzelfsprekendheid meer is. Daarom steun ik de gewascoöperatie Bromelia.”

Roger Abbenhuijs