Autonoom telen, daar word ik zo ontzettend blij van. De oplettende lezer weet dat ik een jaar geleden dit onderwerp ook al aanstipte. Toen had ik een jaartje ervaring met de software van Blue Radix, nu inmiddels twee bij tomaat en komkommer. Bij die gewassen lukt het al heel goed om autonoom telen toe te passen.

Onze strategie is opgebouwd op basis van data die we de afgelopen vijf jaar hebben opgebouwd, zodat er geen verassingen meer zijn. Dus: als dit, dan dat. Uiteindelijk blijf daardoor niet ik, maar de plant de baas. Het autonome programma snapt die benadering zeer goed en is dan ook erg consequent.

Een voorbeeld: ik heb altijd zelf mijn instellingen gedaan als ik ga luchten, aan de luwe kant of de windzijde. Het is gewoon fascinerend om te zien dat het aansturingsprogramma nu zelf die keuze maakt. En die keuze is heel anders dan hoe ik het zou doen. Toch reageert het gewas er goed op. Bijzonder is ook dat ik kan zien hoe AI (kunstmatige intelligentie) ervoor zorgt dat het programma zichzelf verbetert. Ik zie bijvoorbeeld hoe een instelling van het voorjaar onder ongeveer gelijke omstandigheden zichzelf herhaalt in het najaar. En het gaat goed, dus dat geeft me ook het vertrouwen dat ik kan loslaten.

Ik stel me zo voor hoe dat over een paar jaar zal gaan, als er verschillende diensten aan de regeling worden gekoppeld. Neem nu de steeds fluctuerende energiemarkt. Vandaag is het zonnig en waait het behoorlijk dus is de stroom goedkoop. Dan kan ik dus extra belichten, maar dat zijn beslissingen die ik nu nog zelf neem en alle klimaatinstellingen die daarbij horen zelf bijstel. Maar uiteindelijk kan de autonome kas die beslissing veel sneller nemen en de instellingen naar de klimaatcomputer sturen die daarbij horen.

Die automatische piloot is niet alleen heel erg leuk, maar gaat me dus straks heel veel ruimte geven, die ik niet hoef te besteden aan instellen en controleren. Die tijd kan ik misschien wel veel nuttiger besteden aan andere zaken. Er liggen uitdagingen genoeg in tuinbouw Nederland.

Maikel van den Berg, zaadteler in Bleiswijk