Als ik naar IKEA ga voor een nieuwe keuken of meubels, zie ik vaak door de bomen het bos niet meer. Er is zóveel te kiezen dat je de draad kwijtraakt. En dan is het heel lastig om een keuze te maken. Laat staan een goede keuze.

Datzelfde is aan de orde bij het inrichten van een kas. Wanneer je vandaag de dag een nieuwe kas bouwt, is er enorm veel te kiezen. Op alle vlakken: glas, ontvochtiging, lampen, schermen, ventilatoren, enzovoorts. En alle aanbieders zeggen dat ze het állerbeste product hebben. Als teler heb je dan geen idee wat te doen. Zeker omdat veel leveranciers geen harde cijfers hebben van wat hun product of techniek oplevert. Het risico dat je een verkeerde keuze maakt, is dan ook groot. Ik hoor continu van collega’s die nieuw hebben gebouwd: had ik toch maar dit gedaan, had ik toch maar die andere optie gekozen. Het inrichten van een kas lijkt tegenwoordig hogere wiskunde!

Hoe lossen we dit met zijn allen op? Het meest cruciaal is dat er concrete, eerlijke cijfers worden gedeeld. Onder andere door telers. Wanneer een teler een nieuwe installatie heeft aangeschaft, is diegene vrijwel altijd enthousiast. Onderbouw dat dan met cijfers richting je collega’s, wees open en transparant. Daar plukken we met z’n allen de vruchten van.

Daarnaast moeten leveranciers met harde cijfers over de brug komen. Laat zien wat je product concreet oplevert, zodat telers weloverwogen keuzes kunnen maken. En maak duidelijk dat je achter je product staat. Werkt dit niet, betaal dan bijvoorbeeld een deel van de gedane investering terug. Neem je verantwoordelijkheid en leg het risico niet op het bordje van de teler.

Ook is het zaak dat leveranciers elkaar niet de loef proberen af te steken. Breng geen product op de markt dat slechts minimaal verschilt van dat van de concurrent. Dat maakt het alleen maar onoverzichtelijker voor telers. Sla de handen in elkaar en kijk vooral naar het belang van de sector in plaats van naar je eigen gewin.

Tot slot ben ik benieuwd hoe de perfecte kas er anno 2025 uitziet, volgens partijen in de sector. Heeft er iemand een idee? Ik hoor het graag!

Peter van Ninhuys, teeltmanager komkommer bij Van Gog Kwekerijen Helmond